ALPHABET I META NA VRHU NESLAVNE LISTE: Najveća tehnološka otpuštanja | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ALPHABET I META NA VRHU NESLAVNE LISTE: Najveća tehnološka otpuštanja

Autor Igor Martić

Tehnološka industrija ne oprašta onima koji se ne prilagode promjenama

 Radno mjesto (1).jpg Izvor: Pixabay

Microsoft, Alphabet (Google) i mnoge druge tvrtke su u posljednjim tjednima i mjesecima najavili velika smanjenja broja radnih mjesta, usred vala otpuštanja koji je zahvatio tehnološki sektor. Dok će Microsoft smanjiti svoju globalnu radnu snagu za 10.000 ljudi Googleov matični Alphabet ukida 12.000 radnih mjesta, što je najveće otpuštanje u povijesti kompanije.

Meta, vlasnik Facebooka, u studenom prošle godine je najavila otpuštanje 11.000 radnika. Amazon je u studenom najavio otpuštanje 10.000 ljudi, a zatim još 8000 u siječnju ove godine. Cisco je u studenom 2022. srezao broj radnih mjesta za 7100, a Twitter 3700. Vratimo li se u svibanj 2020. godine, tada je Uber u dva vala otpustio 6700 ljudi.

"Živimo u vremenima značajnih promjena", rekao je izvršni direktor Microsofta Satya Nadella u memorandumu zaposlenicima, spominjući usporavanje digitalne potrošnje, strahove od globalne recesije i "sljedeći veliki val računalstva" zahvaljujući napretku u umjetnoj inteligenciji.

 Satya Nadella, Microsoft.jpg
Satya Nadella, Microsoft
Izvor: Shutterstock

Kako bi se pozabavili ovim promjenama, napisao je Nadella, Microsoft će uskladiti svoju strukturu troškova sa svojim prihodom i potražnjom kupaca, dok će nastaviti ulagati u strateška područja za budućnost, prenosi Statista.

"Ovo su teški izbori koje smo donosili tijekom naše 47-godišnje povijesti kako bismo ostali konsekventna tvrtka u ovoj industriji koja ne oprašta svima koji se ne prilagođavaju promjenama platforme", napisao je Nadella, vjerojatno svjestan činjenice da bi Microsoft mogao bolje podnijeti posljednju promjenu platforme (tj. prijelaz na mobilne uređaje).

U sličnoj poruci osoblju Googlea, Sundar Pichai se osvrnuo na otpuštanja velikih razmjera rekavši da je tijekom posljednje dvije godine dramatičnog rasta njegova tvrtka zapošljavala za "drugačiju ekonomsku stvarnost od one s kojom se danas suočavamo".

 Sundar Pichai, Google.jpg
Sundar Pichai, Google
Izvor: Google

Zanimljivo, poput Nadelle, i Pichai je također identificirao prelazak na AI kao katalizator za buduće performanse. Zahvaljujući ranim ulaganjima svoje tvrtke u to područje “Googleovi proizvodi bolji su nego ikad, a pred nama je značajna prilika s AI-jem u našim proizvodima i spremni smo joj pristupiti hrabro i odgovorno”, rekao je Pichai.

Prema Layoffs.fyi, stranici koja prati otpuštanja u tehnološkom sektoru od početka pandemije Covid-19, posljednja otpuštanja Microsofta i Alphabeta među najznačajnijima su u posljednje tri godine. Samo Amazon, Alphabet, Microsoft i Meta otpustili su više od 50.000 radnika u posljednja tri mjeseca, a stručnjaci očekuju da će se rasprostranjena smanjenja radnih mjesta nastaviti tijekom 2023. godine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI