ZAPADNA EUROPA: Računala su slabo tražena | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ZAPADNA EUROPA: Računala su slabo tražena

Autor Krunoslav Ćosić

Isporuke su u trećem tromjesečju 2022.pale za čak 22%

 PC računalo (1) Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

Najnovije procjene Canalysa pokazuju da su isporuke prijenosnih računala, stolnih računala i radnih stanica u zapadnoj Europi u trećem tromjesečju 2022. pale za 22% na godišnjoj razini, na 12,8 milijuna jedinica.

Prijenosna računala su imala najlošije rezultate s 10,4 milijuna isporučenih jedinica što je 25% manje u odnosu na prethodnu godinu. Stolna računala su pala samo 6% jer su velike organizacije nastavile s kupnjom. Isporuke tableta dosegnule su 6 milijuna jedinica, što je pad od 13% na godišnjoj razini i uzastopno je nepromijenjen.

Mala i srednja poduzeća znatno su smanjila kupnju osobnih računala, više od većih organizacija jer su ekonomski vjetrovi smanjili novčane tokove, a povećane kamatne stope učinile opcije financiranja skupljima, kaže analitičar Canalysa Kieren Jessop.

 Muskarac racunalo laptop.jpg Izvor: Shutterstock

Potražnja za osobnim računalima i dalje je smanjena zbog rastućih cijena, posebice energije. A kako se stvarni prihodi smanjuju dolazi do pomaka u potražnji između razina cijena. Isporuke za osobna računala u nižem razredu pale su znatno više nego u segmentima srednjeg ili višeg razreda. To odražava različit utjecaj koji inflacija ima na razine dohotka.

S očekivanim daljnjim smanjenjem raspoloživih prihoda potražnja će se prenijeti s luksuznih na pristupačnije opcije. Dobavljači s portfeljima koji obuhvaćaju šire cjenovne raspone imat će najbolji način da to iskoriste.

 Zapadna Europa tablet racunala, Canalys.jpg
Isporuke tablet računala u Zapadnoj Europi
Izvor: Canalys

Najveći udio s isporukama tableta je u trećem tromjesečju 2022. imao Apple – udio je bio 47 posto, uz 2,8 milijuna isporučenih uređaja, što je pad za 10 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Slijedi Samsung s 20,4 posto udjela i 1,2 milijuna isporučenih tableta, što je rast od 10,9 posto na godišnjoj razini.

Slijedi Lenovo s 11,9 posto (0,7 milijuna tableta) i s padom od 21,9 posto. Četvrti je Amazon sa 7,4 posto udjela te 0,4 milijuna isporučenih tableta, što je pad od 4,5 posto. Peti je na listi Huawei s 2,7 posto udjela, isporučenih 0,2 milijuna tablet računala, s padom od čak 70,6 posto.

 Zapadna Europa desktop, laptop i radne stanice, Canalys.jpg
Isporuke desktop računala, laptopa i radnih stanica u Zapadnoj Europi
Izvor: Canalys

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI