UNICORN 'PANDEMIJA' Znate li koliko je u svijetu jednoroga? | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

UNICORN 'PANDEMIJA' Znate li koliko je u svijetu jednoroga?

Autor Krunoslav Ćosić

Jednorog (unicorn) su startup tvrtke čija se vrijednost procjenjuje na minimalno milijardu dolara ili više

 Startup (2) Izvor: Thodonal / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema CB Insightsu, ukupna vrijednost takvih tvrtki u svijetu je veća od 2,2 bilijuna dolara (2200 milijardi USD). U svijetu je do travnja 2021. bilo više od 650 jednorog startupova.

Najvrjedniji startup Bytedance vrijedi 140 milijardi američkih dolara, a zatim slijede različite fintech, gaming i AI (umjetna inteligencija) startup kompanije, prenosi Statista.

 Gojek Izvor: Gojek

 Tokopedia Izvor: Tokopedia

Prema izvješću Bloomberga, indonezijski jednorog Gojek i jednorog Tokopedia spajaju se u GoTo. Tvrtka će se sastojati od Gojekovih operacija prijevoza dok će Tokopedia biti zadužena za e-trgovinu i određene fintech poslove. Gojek i Tokopedia će kao startup u toj kombinaciji vrijediti 17 milijardi dolara, procjenjuje CB Insights, što bi ih smjestilo na 12. mjesto liste s najvrjednijim startup kompanijama na svijetu.

Spajanjem bi Indonezija bila prisutna među 20 najboljih jednoroga u svijetu, što uglavnom čine kineske i američke tvrtke, jedna švedska (Klarna), jedna brazilska (Nubank), jedna indijska (One97 Communications), jedna britanska (Checkout .com) i jedan australski (Canva) startup.

 Bytedance Izvor: Rafael Henrique/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prema popisu najvrjednijih jednoroga u svijetu, kineska AI tvrtka Bytedance je najcjenjeniji startup trenutno. Matična tvrtka TikToka procijenjena je na 140 milijardi dolara. Bytedance inače vodi sadržajnu platformu Toutiao u Kini koja koristi strojno učenje kako bi iz tradicionalnih i novih medijskih izvora prilagodila vijesti za svakog pojedinog čitatelja.

Iza Bytedancea slijede američki fintech startup Stripe s vrijednošću od 95 milijardi dolara, također američki SpaceX za svemirske letove (74 milijarde USD), kineski transportni Didi Chuxing (62 milijarde USD) te još dva američka – Instacart i UiPath (39 odnosno 35 milijardi USD). Na popisu je i gamerski Epic Games s vrijednošću od 28,7 milijardi dolara.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI