PROBLEMI SE NASTAVLJAJU Nestašica čipova postaje sve veća agonija | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PROBLEMI SE NASTAVLJAJU Nestašica čipova postaje sve veća agonija

Autor Smartlife

Iako se 2022. godina smatrala godinom u kojoj će se stabilizirati tržište i proizvodnja čipova, nestašica će se prenijeti i u 2023.

 Čipset poluvodič (1) Izvor: JYPIX / Alamy / Alamy / Profimedia

Trenutna nestašica čipova (poluvodiča) predstavlja probleme ne samo tržištu računala i gamingu nego i mobilnih telefona i automobila. Svi su već na rubu.

Širom različitih industrija došlo je do kašnjenja isporuka uređaja, do nestašica, ali i značajnog povećanja cijena koje je najviše bilo vidljivo u gaming industriji dodatno, zbog činjenice što kripto rudari koriste grafičke kartice za rudarenje bitcoin i drugih kriptovaluta.

STMicro kompanija, jedan od proizvođača komponenti za čipove, smatra da će nestašica trajati duže od 2022. godine i da će se prebaciti i na prvi dio 2023. I IBM i TSMC se slažu da će se stvari vratiti u normalu, ali ne prije kraja 2022. godine ili početkom godine nakon te što je kasnije potvrdio i Intel najavom svoje nove linije čipova koja kreće ka tržištu tek od tog perioda.

 Čipset poluvodič (3) Izvor: Paolo Galasso / Alamy / Alamy / Profimedia

Agencija Reuters objavila je da će se situacija s čipovima polako normalizirati tijekom 2022. godine te da bi do polovice 2023. trebala krenuti uobičajena proizvodnja.

U intervjuu za Reuters direktor STMicro kompanije Jean-Marc Chery se osvrnuo na ozbiljnost situacije, napominjući kako "ovo nije kao u prošlosti kad su svi čekali dok Microsoft objavi novi operativni sustav koji će povećati potražnju za velikim količinama računala" i objašnjava: "Ono što imamo je globalni pomak i problem".

Kao igrači i proizvođači računala svjesni smo poteškoća pri kupovini komponenti trenutno. Srećom, čini se da su proizvođači poluvodiča barem suglasni kada će nestašica prestati u potpunosti. Hoće li to zaista tako i biti? Teško je reći, a tržište je, kako smo ustanovili, prilično krhko.

 Čipset poluvodič (2) Izvor: Drical / Alamy / Alamy / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI