GLOBALNE ISPORUKE RAČUNALA: U padu, razlog je kineska kriza proizvodnje | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

GLOBALNE ISPORUKE RAČUNALA: U padu, razlog je kineska kriza proizvodnje

Autor Krunoslav Ćosić

Canalys je objavio podatke za isporuke u drugom tromjesečju 2022. godine

 PC računalo (3) Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

15% pad je isporuka računala u svijetu. Drugo tromjesečje 2022. donijelo je velike poremećaje na tržištu osobnih računala jer su blokade zbog COVID-a u Kini zaustavile proizvodnju. Prekid rada tvornice i luka u Šangaju, Kunshanu i Jiangsuu doveo je do značajnih kašnjenja u narudžbama za sve glavne dobavljače računala.

Iako su se proizvodnja i koordinacija počele poboljšavati do kraja svibnja, proizvodnja je bila ispod normalnih razina tijekom drugog tromjesečja. Osim toga, ograničenja kretanja ljudi i robe te smanjenje poslovnih aktivnosti uzrokovali su oštar pad domaće kupnje u Kini, drugom najvećem svjetskom tržištu osobnih računala. Iako su se pokazatelji potrošačke i komercijalne potrošnje poboljšali u lipnju, ukupna ekonomska situacija ostaje neizvjesna budući da je vladina politika Zero-COVID i dalje na snazi.

 PC računalo (4) Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

Najnoviji podaci Canalysa pokazuju da su ukupne isporuke stolnih i prijenosnih računala pale za 15,0% godišnje na 70,1 milijuna jedinica (sa 82,5 milijuna jedinica), što je najniža razina otkako se sličan poremećaj dogodio u prvom tromjesečju 2020.

Isporuke prijenosnih računala pale su 18,6% u drugom tromjesečju 2022. na 54,5 milijuna jedinica, što je treći uzastopni kvartal budući da je nabava u obrazovanju ostala prigušena u usporedbi s istim kvartalom prije godinu dana.

Stolna računala su prošla puno bolje bilježeći skroman rast od 0,6% na 15,6 milijuna jedinica jer je snaga komercijalne potražnje usred daljnjeg otvaranja gospodarstava pomogla u poticanju ulaganja u osvježavanje i nadogradnju stolnih računala.

Premium komercijalni segment ostat će svijetla točka za sveukupno tržište osobnih računala ove godine, unatoč sve većim izazovima u globalnoj makroekonomskoj perspektivi.

 Računalo olovka Izvor: Niall Wiggan / Panthermedia / Profimedia

Lenovo je zadržao prvo mjesto na svjetskom tržištu računala s udjelom od 25 posto, iako su njegove isporuke pale za 12,4% na 17,5 milijuna jedinica u drugom tromjesečju 2022.

HP je pretrpio najveći pad od pet vodećih dobavljača. HP-ove ukupne isporuke pale su 27,5% na 13,5 milijuna jedinica (s 18,6 milijuna jedinica. Udio tvrtke pao je s prošlogodišnjih 22,5 posto na 19,2 posto.

Dell je bio blizu HP-a na trećem mjestu, bilježeći relativno skroman pad od 5% na 13,2 milijuna jedinica, povećavajući svoj tržišni udio za dva postotna boda u usporedbi s prošlom godinom. Acer i Asus završili su s padom od 19% odnosno 5%. Ostale kompanije imale su ukupno pad od 15 posto, na godišnjoj razini.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI