NEPOKRETNA MREŽA: Sve su veća ulaganja | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NEPOKRETNA MREŽA: Sve su veća ulaganja

Autor Krunoslav Ćosić

Na sreću, smanjuje se broj priključaka putem bakrene mreže

 Broadband.jpg Izvor: Andrew Brookes / ImageSource / Profimedia

Prelazak s bakra na svjetlovodne tehnologije sve je primjetniji, pokazuju podaci HAKOM-a za hrvatsko tržište u prvom tromjesečju 2022. godine. Uz ulaganja rastu i prihodi na tržištu elektroničkih komunikacija. Ukupna ulaganja u prvom tromjesečju veća su za 18,5 posto, a ukupni prihodi porasli su za 2,1 posto.

18,5 posto veća su ulaganja u nepokretnu mrežu, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Istovremeno, ulaganja u VHCN mreže (mreže vrlo velikog kapaciteta) 44,5 posto su viša. Raste i broj korisnika širokopojasnih priključaka visokih brzina većih od 100 Mbit/s - krajem promatranog razdoblja činili su 30,6 posto od ukupnog broja širokopojasnih priključaka ili 82 posto više nego prije godinu dana.

Primjetna je migracija korisnika s bakrene mreže na VHCN mrežu tako da se smanjuje broj korisnika koji internetu pristupaju preko bakra, a povećava broj priključaka putem svjetlovodnih tehnologija. Povećanje je 33 posto.

 gigabits per second;future;5g;test;internet;fast;speedometer;web;technology;connection;speed;download;4g;network;business;3g;upload;design;computer;data;meter;symbol;wifi;communication;wireless;accelerate;maximum;high;sign;phone;white;mobile;connect;global;server;concept;boost;tablet;website;broadband;measurement;icon;cloud;forward;telecommunication;traffic;display;hi-tech;performance;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Naeblys / Alamy / Alamy / Profimedia

HAKOM ističe rast priključaka naplatne televizije od 0,3 posto. U odnosu na prvo tromjesečje 2021., kad je naplatnu televiziju imalo 59 posto kućanstava koje prate neki oblik naplatne televizije, u 2022. taj se broj povećao na 62,5, odnosno 3,5 posto.

Ukupni godišnji prihodi na tržištu povećani su za 2,1 posto. Prihodi od usluga širokopojasnog pristupa internetu veći su za 5,5 posto, najma mreže i vodova za 2,1 posto i naplatne televizije za 3,2 posto, a očekivano je smanjen prihod i broj korisnika na tržištu telefonskih usluga u nepokretnoj mreži kao i prihod od javne govorne usluge u pokretnoj mreži koja uključuje i SMS i MMS poruke.

 adsl;area;broadband;cable;cabling;center;communication;concept;connect;connection;connector;connectors;cord;data;digital;electronic;equipment;fiber;fibre;ftp;holding;home;hub;industry;information;interface;internet;jack;lan;link;local;man;net;network;networking;optic;patch;plug;port;rj45;router;server;service;switch;system;technology;telecommunication;wire Izvor: Petr Svoboda / Stock Budget / Profimedia

Broj priključaka nepokretne mreže je u Q1 2022 bio 1.260.005, što je za 2,01 posto manje nego u Q1 2021. Smanjio se broj minuta za 6,68 posto (u Q1 2022 bilo je 377.256.530 minuta razgovora).

Broj korisnika telefonskih usluga u pokretnoj javnoj komunikacijskoj mreži bio je 4.403.111, što je za 0,97 posto više nego u prvom kvartalu 2021. Od toga su privatni korisnici činili 3.626.366 priključka te je bilo 776.745 poslovnih korisnika mobitela.

Poslano je 279.491.033 SMS poruka, što je pad za 9,02 posto, a 15,34 posto je pad broja poslanih MMS poruka (ukupno je poslano 1.960.190 MMS-ova).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI