SVEMIRSKI TURIZAM: Očekuje se veliki broj turista u sljedećim godinama | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SVEMIRSKI TURIZAM: Očekuje se veliki broj turista u sljedećim godinama

Autor Krunoslav Ćosić

I dok mi planiramo na naše more sve veći broj ljudi planira u svemir

  Izvor: Patrick T. FALLON / AFP / Profimedia

Do 2031. godine čak 57.000 putnika planira odletjeti u svemir i vidjeti Zemlju iz nove pespektive. Svemirski turizam još je u povojima, ali i u strašnoj ekspanziji - već ove 2022. godine do visine od 80 kilometara odletjet će 600 osoba. Među njima bit će Leonardo DiCaprio i Justin Bieber, a cijena leta je 250.000 dolara.

 SCIENCE;science and technology;US;SPACE;TOURISM;BEZOS;BRANSON;category_code_sci Izvor: Patrick T. FALLON / AFP / Profimedia

Nekada znanstvena fantastika, a danas realnost ostvarila se već već nekim ljudima u 2021. godini, koja predstavlja prekretnicu.

Richard Branson, milijarder i osnivač Virgin Galactica, 11. srpnja uspješno je odletio do ruba
svemira. Njegov let trajao je oko sat vremena, u čega je ušlo i nekoliko minuta bestežinskog
stanja. Unity, raketa Virgin Galactica, dosegla je visinu od 90 kilometara.

 COMBO PHOTO;scientific exploration;space programme;research;science and technology;COMBO;US;SPACE;VIRGIN;GALACTIC;BRANSON;category_code_sci
Jeff Bezos, Richard Branson
Izvor: MANDEL NGAN / AFP / Profimedia

Iako je planirao biti prvi, Jeff Bezos je u svemir sa svojom svemirskom letjelicom New Shepard odletio 9 dana kasnije te je 20. srpnja 2022. ipak letio više od Bransona. Najbogatiji čovjek na Zemlji dostigao je visinu od 107 kilometara, čime je ostvario pravi svemirski let.

Naime, definicija granice svemira, prema Međunarodnoj zrakoplovnoj federaciji, nalazi se na 100 km nadmorske visine (Carmanova linija), iako NASA i američko ratno zrakoplovstvo vjeruju da je ona niža, na 80 km iznad Zemlje.

 Elon Musk Starship raketa (4).jpg Izvor: SpaceX / Zuma Press / Profimedia

Svemir voli i osnivač SpaceX-a, Elon Musk. Prošle godine njegova raketa Falcon 9 počela je prevoziti astronaute na ISS u svemirskoj letjelici Dragon. Sam Elon još nije odletio u svemir, ali je rezervirao kartu za Virgin Galactic let.

Švicarski financijski holding UBS procjenjuje trenutni potencijal tržišta svemirskog turizma na 4 milijarde dolara, dok je u 2019. godini dao procjenu od 3 milijarde dolara. Northern Sky Research (NSR), u svojem izvješću "Svemirski turizam i tržišta putovanja", navodi kako će otprilike 57.000 putnika odletjeti u svemir do 2031. godine. Prihodi od tih svemirskih turista i orbitalnih putovanja predstavljat će većinu ukupnih prihoda industrije od 20,3 milijarde dolara.

 Freedom finance_space_1.jpg Izvor: Freedom finance

Za one koji si ne mogu priuštiti tako skupo putovanje, ali žele biti dio te priče nudi se prilika za zaradu od svemirskog turizma. Na primjer, možete kupiti dionice Virgin Galactica jer je tvrtka uvrštena na američku burzu, NYSE. Dionice ove tvrtke su znatno porasle, s 26 dolara nakon probnog leta Virgin Galactice na 51 dolar, što je rast od 96 posto.

U planu je izgradnja prvog svemirskog hotela, a to bi se trebalo dogoditi 2025. godine - Aurora Station će imati teretanu, restoran i bar za svemirske turiste.

 Freedom finance_space_2.jpg Izvor: Freedom finance

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI