E-KNJIGE VS. TISKANE KNJIGE Gdje se u svijetu najviše čitaju elektronske knjige | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

E-KNJIGE VS. TISKANE KNJIGE Gdje se u svijetu najviše čitaju elektronske knjige

Autor Krunoslav Ćosić

Neki ljubitelji knjiga iz 21. stoljeća prešli su na e-tintu i žive bez papira. Koliko su e-knjige popularne u svijetu?

 e-knjige (1) Izvor: Shutterstock

E-knjigama još uvijek ne uspijeva pobijediti tiskane knjige, pokazuju podaci koje je za 2020. godinu objavio Statista. Recimo, u Njemačkoj je samo 10,4 posto stanovnika kupilo e-knjigu dok 58 posto i dalje preferira dobru staru tiskanu knjigu. U Europi, od Nijemaca su nešto bolji Španjolci s 14,3 posto stanovnika, ali u Španjolskoj istovremeno 49,3 posto stanovnika čita klasične knjige. E-book kupuje 7,5 posto Francuza (52,1 posto klasične knjige).

 e-knjige (3) Izvor: Shutterstock

Kinezi su s udjelom od 24,4 posto nacija koja najviše u svijetu čita sadržaj knjiga preko e-tinte, a 32 posto njih i dalje preferira papir. Slijede Amerikanci s 22,7 posto onih kojima je e-book draža od debelih kartonskih korica dok 44,5 posto stanovnika SAD-a voli miris stare knjige.

U vrhu su što se tiče korištenja e-knjiga i Britanci, s udjelom od 20 posto, a dok petina Britanaca voli moderne tehnologije nešto manje od pola ih voli klasični print na papiru (48,7 posto). Na listi su još Japanci s udjelom od 17,3 posto u korist elektronike odnosno 40,1 posto ih voli prstom dodirnuti papir i prijeći na sljedeću stranicu.

 e-knjige (2) Izvor: Shutterstock

Ljude se u svijetu i dalje potiče da kupuju klasičnu knjigu, pronađu ugodno mjesto i čitaju čitav dan, ako imaju toliko vremena. Istovremeno, e-knjige nisu (još uvijek) pobijedile klasične knjige. U Hrvatskoj postoje e-knjižare u kojima možete preuzeti besplatne e-knjige ili pak u elektronskom obliku, a na izbor imate nekoliko tisuća knjiga prevedenih na hrvatski jezik. Prije same kupnje možete pogledati nekoliko početnih stranica te provjeriti zanima li vas sadržaj knjige.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI