Tržište računala dobilo zamah u prvoj polovici 2021. | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Tržište računala dobilo zamah u prvoj polovici 2021.

Autor Davor Dakić

Globalne isporuke računala u 2021. godini su poprilično rasle, pokazuju podaci, ali nije sve baš sjajno

 PC računalo (1) Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

Globalne isporuke računala u prvom tromjesečju 2021. porasle su za 45% u odnosu na prethodnu godinu. Učinak nestašice čipova nastavit će se u drugoj polovici 2021, pokazuju podaci koje je objavio Counterpoint.

Oporavak koji je zabilježilo tržište računala u drugoj polovici 2020. godine dobilo je zamah u prvoj polovici 2021. Globalne isporuke računala porasle su 45% (usporedba iz godine u godinu) na 75,6 milijuna u prvom tromjesečju 2021. zahvaljujući snažnoj potražnji u različitim kategorijama i niskoj bazi u istom razdoblju prošle godine zbog COVID-19 bolesti. Međutim, količina isporuke računala smanjila se 14% uzastopno u odnosu na četvrti kvartal 2020.

 PC računalo (2) Izvor: Denis Rozhnovsky / Alamy / Alamy / Profimedia

S tržišnim udjelom od 24,4%, Lenovo je ponovno zauzeo prvo mjesto u prvoj polovici 2021. godine, zatim slijedi HP s 22,9% i Dell sa 16,5%. Četvrti je Apple s udjelom od 9 posto, a svi ostali proizvođači imaju 27,2 posto.

Lenovo je svoje isporuke povećao s prošlogodišnjih 12,1 milijuna na 18,4 milijuna, što je rast od 53 posto. HP je rastao 52 posto, s 11,4 na 17,3 milijuna računala. Dell je imao rast od 23 posto, s 10,2 na 12,5 milijuna. Apple je u prvoj polovini prošle godine isporučio 4 milijuna računala, a u prvoj polovini ove godine 6,8 milijuna.

Cjelokupni zamah na tržištu računala uglavnom je bio potaknut rastom prodaje prijenosnih računala za igre i velikom potražnjom iz segmenata rada od kuće i učenja od kuće, što je potaknulo prodaju Chromebooka.

 PC računalo (3) Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

U drugom tromjesečju 2021. isporuke računala ostat će solidne s nagomilanom potražnjom iz prvog tromjesečja 2021. koja se proteže na ovo tromjesečje. Vjeruje se da će prvih šest dobavljača nastaviti dominirati na tržištu s više od 85% udjela.

Prelaskom na drugu polovinu 2021. godine, zamah iz prethodne polovine godine nastavit će se i dostići vrhunac s potražnjom tijekom povratka u školu (u nekim zemljama škola će se nastaviti virtualno). Sve u svemu, Counterpoint predviđa 16,3% međugodišnji rast u 2021. godini, pri čemu će globalne isporuke doseći 333 milijuna.

 PC računalo (4) Izvor: - / Wavebreak / Profimedia

Proizvođači se i dalje suočavaju s nedostatkom ključnih komponenti kao što su čipovi za upravljanje napajanjem, čipovi upravljačkog programa za zaslon (sa zaslonskom pločom) i procesori. Jaz od 20% -30% postoji između narudžbi (krajnja potražnja) i stvarnih isporuka (ponuda), uglavnom zbog nedostatka komponenti počevši od druge polovine 2020.

Za PC procesore blago se poboljšala situacija krajem prve polovine godine. Očekuje se da će se jaz u ponudi i potražnji postupno normalizirati krajem prve polovine 2022. godine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI