WI-FI ZVUČNICI: Koja je razlika u odnosu na Bluetooth zvučnike? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

WI-FI ZVUČNICI: Koja je razlika u odnosu na Bluetooth zvučnike?

Autor Davor Dakić

Neke od nedostataka koje imaju Bluetooth rješavaju wireless zvučnici

 Bezicni zvucnik ples plesanje.jpg Izvor: Shutterstock

Korisnici su naviknuti na Bluetooth zvučnike jer pružaju jednostavno uparivanje, dolaze u različitim veličinama, od najmanjih pa do zaista velikih. Bluetooth tehnologija, s kojom se družimo nešto duže od dva desetljeća, a izvorno ju je razvio Ericsson te po prvi put ugradio u mobitel R520m prije 20-ak godina, ima i nedostatke.

To su prekidi zvuka kada imate dolazni telefonski poziv ili bilo kakvu notifikaciju na uparenom telefonu (obavijest od Facebooka, WhatsAppa, novi mail, novi SMS), a mana Bluetooth zvučnika je i brzo pražnjenje baterije.

Ovakve situacije mogu biti poprilično frustrirajuće jer bilo koja smetnja poprilično utječe na iskustvo slušanja, a od uređaja koje koristimo kod kuće obično očekujemo da rade neometano. Činjenica je da su ovakvi problemi donekle nerješivi pa je situacija kompliciranija.

Jedan od načina kako izbjeći ove probleme su Wi-Fi zvučnici. Iako se naizgled radi o sličnoj tehnologiji, postoje bitne razlike između Wi-Fi i Bluetooth zvučnika. Za svoj pametni dom ćete postići daleko bolje rezultate ako koristite sličnu, a istovremeno različitu tehnologiju.

 Sonos Roam SL (2).jpg Izvor: Sonos

Wi-Fi zvučnici poput Sonos Roam SL rješavaju neke od prethodnih problema. Za korištenje Sonosovog uređaja dovoljno je povezati se na istu mrežu. Wi-Fi zvučnici se oslanjaju samo na jačinu signala i povezuju se na jedan glavni sustav koji omogućava povezivanje više zvučnika za reprodukciju glazbe po cijeloj kući.

Kod njih kontrolirate zvučnik preko svoga pametnog uređaja, ali se glazba prenosi preko interneta ili iz vaše osobne kolekcije tako da telefonski pozivi ili druge aplikacije neće ometati vaše uživanje u glazbi.

Wi-Fi zvučnici rješavaju još jedan nedostatak Bluetooth zvučnika – uparenost. Morate voditi računa da uvijek budete upareni. Kod Wi-Fi zvučnika poput Sonosovih modela jednom kada se povežete s uređajem zauvijek ostajete povezani i dovoljan je ulazak u aplikaciju kako bi nastavili tamo gdje ste stali.

Kvaliteta zvuka

Bluetooth i Wi-Fi zvučnici različito komprimiraju datoteke s podacima kako bi reproducirali glazbu na zvučniku. Količina podataka koja može proći kroz Bluetooth je znatno manja u odnosu na Wi-Fi mrežu.

 Sonos Roam SL (3).jpg Izvor: Sonos

To znači da Bluetooth uređaji moraju komprimirati veličinu datoteke, što znači da će kvaliteta opasti. Isprobate li istu pjesmu prvo na Bluetooth uređaju, a zatim preko Wi-Fi uređaja primijetit ćete razliku u kvaliteti.

Prednost wireless zvučnika je u jednostavnom postavljanju cjelovitog audio sustava u nekom prostoru poput sobe, garaže ili ureda. Svaki put kada puštate glazbu na Bluetooth zvučniku isto je kao da prvi put puštate glazbu.

Kompanije kao što je Sonos su pronašle način na koji vaš zvučnik može registrirati vaše okruženje kao što su zidovi i namještaj kako biste dobili najbolji mogući zvuk za raspored vaše sobe. Jedna od opcija koju ovi zvučnici nude je i multi-room opcija po kojoj je Sonos i najpoznatiji, uz pomoć koje možete kontrolirati više uređaja u svom domu te ih po želji upariti.

Zbog komunikacije putem vašeg Wi-Fi signala glazbeni kontroler može sačuvati bateriju te se ona znatno sporije troši nego kod Bluetooth konekcije. Ako vam se baterija telefona isprazni Sonos će nastaviti puštati glazbu koja je preostala na vašoj playlisti, pružajući vam vrijeme da napunite svoj uređaj, bez prekidanja slušanja.

 Sonos Roam SL (1).jpg Izvor: Sonos

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI