Tragedije se mogu izbjeći zahvaljujući tehnologijama: upozorenje na putnike straga | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Tragedije se mogu izbjeći zahvaljujući tehnologijama: upozorenje na putnike straga

Autor Krunoslav Ćosić

Unatrag nekoliko desetljeća smanjio se broj stradalih i poginulih na prometnicama, a jedan od razloga su nove tehnologije u automobilima

  Izvor: Krunoslav Ćosić

Tragedija iz Knina, u kojoj je petogodišnji dječak izgubio život nakon što je više sati proveo zaključan u automobilu na suncu, podsjeća nas na sve opasnosti koje prijete. Istovremeno, tehnologije i u takvim situacijama mogu biti od pomoći.

 alone asleep bored boy car car-seat child child seat childhood dozing exhausted fatigue inside kid lifestyle little nap person preschooler resting safety sideways sitting sleeping sunglasses tired transport travel vehicle waiting;sitting small smart suave sunglasses transport;people;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Upozorenje na putnike na stražnjim sjedalima jedna je od tehnologija koja spašava živote, a svake godine u SAD-u u prosjeku na ovaj način umre 38 djece jer su roditelji zaboravili na njih ili su odlučili samo nakratko dijete ostaviti u vozilu, dok obave neku sitnicu. Roditelji nisu svjesni da se unutrašnjost vozila izrazito brzo zagrijava te da se djetetovo tijelo može grijati tri do pet puta brže nego tijelo odrasle osobe.

Tehnologiju Rear Occupant Alert (ROA) smo pronašli na popisu opreme automobila Hyundai. Upozorenje na putnike na stražnjim sjedalima otkriva kretanje u stražnjem dijelu vozila i podsjeća vozača da ima suputnike upozorenjem na instrumentnoj ploči.

 Photos;2017;Detail;Hyundai Motor America;Vehicles;Technology;Blue Link Izvor: Hyundai

Dakle, nadziru se stražnja sjedala putem ultrazvučnog senzora koji otkriva kretanja. Vizualna i zvučna upozorenja upozoravaju vozača kako ne bi zaboravio na putnike sa stražnjih sjedala prije napuštanja i zaključavanja vozila. Na ekranu će se pojaviti upozorenje “Provjeri stražnja sjedala” odnosno „Check rear seats“.

Ako sustav otkrije kretanje nakon što vozač napusti vozilo i zaključa ga, oglašava se zvučno i izdaje vizualno upozorenje te stiže poruka na njegov pametni telefon ukoliko je s vozilom povezan preko aplikacije Blue Link. Dakle, automobil će započeti trubiti te uključivati i isključivati svjetla.

Funkcionalnost je Hyundai počeo ugrađivati u svoja vozila Santa Fe od 2018. godine, a i novi Tucson (2021.) te Bayon nude tu opciju koju bismo preporučili svim roditeljima (u SAD-u opciju nudi Hyundai Palisade), ali i svima koji sebe smatraju zaboravnim jer na taj način možete zaboraviti i ostaviti u vozilu stariju osobu, psa, mačku…

Inače, Hyundai bi od sljedeće godine Rear Occupant Alert trebao u svoja vozila uvesti kao standard. Što se tiče drugih proizvođača, postoji mogućnost da se ovo upozorenje uvede kao obavezno od 2025. godine u sve nove modele vozila. Ono što nam se čini kao trenutni nedostatak ove opcije je poduzimanje neke akcije od strane samog sustava u vozilu. Naime, ROA sustav neće automatski otvoriti prozor ili pak obaviti SOS poziv (eCall podržavaju svi novi modeli automobila).

  Izvor: Krunoslav Ćosić

U SAD-u je od 1994. godine umrlo više od 800 djece, a razlog su prevelika toplina ili hladnoća u vozilu u kojem su djeca ostavljena. Inače, ustanovljeno je kako u 55 posto tragičnih situacija roditelji nisu niti bili svjesni da su dijete ostavili u vozilu.

Pogledajte video film u kojem je na najbolji način opisana situacija koja može dovesti do tragične situacije:

Upozorenje na putnike na stražnjim sjedalima
Izvor: Youtube

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI