AH, TAJ PRVI DAN Kakva je to fama s automobilima proizvedenima u ponedjeljak? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

AH, TAJ PRVI DAN Kakva je to fama s automobilima proizvedenima u ponedjeljak?

Autor Krunoslav Ćosić

Tko uopće voli ponedjeljak i kakva je veza prvog dana u tjednu s automobilima?

  Izvor: Profimedia

Ako kupujete kolač onda vas može zanimati kad je proizveden, a razlog je kako biste znali radi li se o svježem kolaču ili o onom koji u izlogu stoji već danima. Kupujete li gume za automobil, pitat ćete kad su gume proizvedene. Ali, jeste li ikada, pri kupnji novog automobila, trgovcu postavili pitanje: kojeg je dana ovaj automobil proizveden?

Zar ne bi svi automobili trebali biti isti, bez obzira jesu li proizvedeni u ponedjeljak, srijedu ili u petak? Izgleda da nisu. O čemu se tu radi, piše revijahak.hr.

 20-24 years;assembling;auto repair shop;blue collar;blue collar worker;caucasian;color image;cropped;day;equipment;expertise;fixing;front view;garage;high angle view;holding;horizontal;indoors;industry;man;manual worker;mechanic;midsection;mode of transport;occupation;one person;part;people;photography;real people;repairing;selective focus;skill;soft focus;standing;tightening;transportation;using;workbench;worker;working;workshop;young adult;young men;1 person;ability;adeptness;adroitness;adult;adult male;apparatus;aptitude;assemble;assembled;assembles;atelier;auto repair shops;bench;bloke;blue collar workers;building;capability;career;caucasians;chap;chopped;clasping;clipped;color;color images;colored image;colour;colour image;competence;component;constructing;conveyance;counter;crop;cropping;crops;daylight;days;daytime;deftness;dexterity;dude;elevated view;employed;employee;expertness;fellow;field of work;fix;fixed;fixes;fragment;gadget;garages;gathering;gear;gentleman;grease monkey;guy;held;hold;holds;horizontal orientation;horizontally;human being;image;implement;individual;indoor;industrial;industries;inside;instrument;job;laborer;laboring;lateral;likeness;line of work;making use of;male;manual workers;manufacturing;mastery;mechanics;men;mending;midsections;occupations;of european descent;on one's feet;paraphernalia;parts;peoples;person;photo;photographic;picture;piece;portion;production;profession;proficiency;prowess;putting together;reconditioning;repair;repair shop;repaired;repairman;repairs;restoring;select focus;selectively focused;servicing;shot;sideways;skilled;skillful;skillfully;skillfulness;skills;snapshot;staff member;stand;stands;stood;studio;talent;technicians;toiling;tool;trade;transit;transport;upright;use;used;uses;utilizing;view from front;vocation;wage earner;western european;western european descent;white;white person;work;work surface;workbenches;worked;workers;workroom;works;workshops;worktable;worktop;young adults Izvor: Profimedia

U 20. stoljeću se za automobile koji su se često kvarili koristio izraz da su proizvedeni u ponedjeljak ujutro. Dakle, automobil pun nedostataka s proizvodne je trake mogao izaći ponedjeljkom jer su zaposlenici još uvijek umorni od vikenda nevoljko sastavljali vozila početkom tjedna.

Često bi otkazali brisači vjetrobranskog stakla, motor je trošio previše ulja, zveckalo bi iz svih kutova vozila dok polovica tipki na ploči s instrumentima nije bila funkcionalna. Dakle, automobil proizveden u ponedjeljak ujutro temelji se na činjenicama.

 robot;technology;transport;transportation;vehicle;man;work;china;chinas;assemble;assembly;auto;automated;automobile;automotive;busy;car;color;construction;control;conveyor;domestic;engineer;engineering;equipment;factory;industrial;industry;interior;line;machine;manufacture;manufacturing;mechanic;mechanical;metal;metallic;modern;order;photo;plant;production;quality;alamyunknown;NOT_EDITORIAL_ONLY Izvor: Profimedia

Istovremeno, u SAD-u su bili posebno cijenjeni automobili proizvedeni srijedom - bila su to vozila za rukovoditelje tvornica, a izgledi za nedostatke bili su manji nego vozila proizvedena ponedjeljkom. Trgovci su u to uvjeravali i svoje kupce te su im govorili da u ponudi imaju vozila proizvedena srijedom.

Još je jedan dan u tjednu bio problematičan, a to je petak ujutro. Vjerojatno se pitate što se to događalo dan (ili noć) ranije? Proizvođači poput Forda, GM-a i Chryslera uvijek su isplaćivali bonuse četvrtkom. To su dogovorili moćni sindikati, čiji su članovi bili zaposlenici. Radnici su sa svježom isplatom često posjećivali kafiće i pubove četvrtkom navečer.

Pjeva o tome Johnny Cash u pjesmi Wednesday Car, a u nastavku donosimo stihove iz pjesme

O ponedjeljku, srijedi, petku...
Izvor: Youtube

The assembly line is runnin' slow on Monday
They've been livin' it up
And layin' up Saturday and Sunday
On Tuesday they're about to kinda come around
But they still feel bad and they're down

And mad 'cause they've got four more day
Before the weekend rolls around
On Wednesday they're feelin' fine again
And they're workin' like a dog and diggin' in

Tryin' to do everything they should
Puttin' 'em cars together good
And I got me a car that was made
On Wednesday, on Wednesday

If you're gonna buy yourself a new car
You just better hope you're lucky enough
To get one made on Wednesday

On Thursday the weekend is in sight
And they're in a hurry and they don't do nothing right
Friday is the worst day of the week
That's the day they make lemons dogs and freaks

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI