Za sigurnije kretanje slijepih i slabovidnih osoba u prometu | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Za sigurnije kretanje slijepih i slabovidnih osoba u prometu

Autor Krunoslav Ćosić

Dodavanje pozadinskih zvukova na romobile jedan je od načina

 Otključavanje romobila skeniranjem QR koda.jpg Izvor: Bolt

Europska platforma Bolt i Hrvatski savez slijepih udružili su snage kako bi ukazali na ravnopravnost kretanja u gradskom prometu. Poznato je da se pješaci u posljednjih nekoliko godina osjećaju ugroženima od vozača romobila. Vožnja romobila u mnogim zemljama nije regulirana pa tako niti u Hrvatskoj.

Dodavanje pozadinskih zvukova na romobile prvi je korak kojim Bolt (iznajmljuju romobile) želi podići svijest. Slično kao što sve veći broj električnih automobila pri brzinama do 30 km/h koristi zvukove van kabine.

 Bolt romobili.jpg Izvor: Bolt

Unaprijedit će se time mikromobilnost i povećati sigurnost u prometu svih građana, uključujući i osobe s invaliditetom kao i slijepe i slabovidne osobe. Zajedničkim snagama Bolt i Hrvatski savez slijepih educirat će javnost o odgovornom ponašanju tijekom i nakon vožnje električnih romobila, a što uključuje i smjernice o ispravnom parkiranju romobila te ostavljanje taktilnih staza prohodnima.

Važnost pokretanja dijaloga i poboljšanje kvalitete života slijepih i slabovidnih osoba naglasila je Andreja Veljača, dipl. iur., izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih.

„Mogućnosti koje nova tehnološka rješenja nude i njihova digitalna pristupačnost mnogima su prozor u svijet informacija. Osim što olakšavaju socijalni kontakt, imaju i važnu ulogu u uključivanju slijepih osoba u različite segmente društva. Okrenuti budućnosti, napretku i inovativnim rješenjima, u suradnji s Boltom želimo doprinijeti sigurnosti u prometu za osobe s oštećenjem vida kao izrazito ranjivoj skupini”, izjavila je Andreja Veljača i pohvalila otvaranje dijaloga s lokalnom zajednicom.

 Andreja Veljača
Andreja Veljača
Izvor: Bolt

Iz Bolta ističu kako im je sigurnost uvijek na prvom mjestu. Uveli su brojne sigurnosne značajke u softver i hardver Bolt električnih romobila, uključujući ograničenje brzine za početnike te sigurnosne savjete i lokalna pravila. Uz to, organiziraju i dane sigurne vožnje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI