ISTRAŽILI SMO: Može li se u zračnoj luci Zagreb napuniti laptop? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ISTRAŽILI SMO: Može li se u zračnoj luci Zagreb napuniti laptop?

Autor Krunoslav Ćosić

U prostoru zračne luke Zagreb na većini pozicija su postavljene utičnice namijenjene punjenju pametnih telefona, ne i za prijenosna računala

 Međunarodna zračna luka Zagreb d.d. utičnice aerodrom Zagreb (16).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Putnici na zagrebački aerodrom trebaju doći i do nekoliko sati ranije kako bi se na vrijeme ukrcali na let za koji imaju kartu. Dok čekaju na ukrcaj mnogi putnici vrijeme krate pogledima u ekrane – mobitela, tableta, e-čitača, prijenosnih računala…

Primijetili smo kako se na većem broju točaka, na kojima je moguće priključiti različite uređaje na punjenje, nalaze utičnice namijenjene punjenju pametnih telefona i tableta, ali ne i za većinu modela prijenosnih računala čiji strujni adapteri zahtijevaju „šuko“ utičnice. Raspitali smo se zašto je to tako te mogu li se laptopi unutar čekaonice ipak napuniti.

 Međunarodna zračna luka Zagreb d.d. utičnice aerodrom Zagreb (2).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

 Međunarodna zračna luka Zagreb d.d. utičnice aerodrom Zagreb (3).jpg
Strujni adapter punjača laptopa nismo uspjeli ugurati u dostupnu utičnicu
Izvor: Krunoslav Ćosić

"Utičnice za punjenje mobitela su postavljene u sklopu reklamnih totema koje je prema komercijalnom ugovoru postavila tvrtka IAAC, koja se bavi iznajmljivanjem oglasnih površina u zračnoj luci," odgovaraju na naš upit iz Međunarodne zračne luke Zagreb d.d. te dodaju:

"Za mobitele je na totemima instalirana polica na kojoj se mobiteli mogu ostaviti dok se pune. U zoni za sjedenje koja se nalazi u zoni Međunarodnih odlazaka (zračna strana), između komercijalnih sadržaja Café Nero, Brewmark, Spread i Fashion Placea, nalaze se visoki barski stolovi u koje su ugrađene utičnice na kojima se mogu puniti prijenosna računala."

Utičnice putem kojih se mogu puniti prijenosna računala mogu se pronaći na još nekoliko mjesta, ukoliko se malo potrudite, ali neke od njih nisu pristupačne jer se ne nalaze pored sjedala. U tom biste slučaju laptop trebali smjestiti na pod ili eventualno na svoj kofer.

Saznajemo iz odnosa s javnošću Međunarodne zračne luke Zagreb d.d. kako je planirano postavljanje dodatnih utičnica za punjenje prijenosnih računala u doglednom vremenu. Naime, uslijed financijskih izazova koje je izazvala globalna pandemija, a koja se na osobiti način odrazila na poslovanje zračne luke, planiraju se investicijska ulaganja po operativnim prioritetima.

Neki od novijih modela pametnih telefona dolaze s kabelom s USB-C priključkom na obje strane. Kako su na zagrebačkom aerodromu instalirane samo utičnice s USB-A priključkom raspitali smo se planiraju li postavljanje novih priključaka s USB-C tipom te također kolika je izlazna snaga punjenja na trenutnim USB-A utičnicama.

 Međunarodna zračna luka Zagreb d.d. utičnice aerodrom Zagreb (6).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

„Prema informacijama dobivenima od kolega iz IAAC, koja je vlasnik reklamnih totema, za sada se ne planira postavljanje novih priključaka jer postojeći priključci zadovoljavaju trenutne potrebe. Izlazna snaga punjenja na postojećim utičnicama je 2x high power USB (2,1 A).“

Ako zaboravite ponijeti punjač mobitela sa sobom i pitate se postoje li u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb d.d. stanice za punjenje mobitela, u kojima korisnici mogu ostaviti svoj mobitel i kasnije ga pokupiti nakon što se baterija napuni, opcija postoji u PrimeClass loungeu u zoni odlazaka.

Vlasnicima pametnih telefona s podržanim bežičnim punjenjem dobro će doći informacija da je u nadolazećem razdoblju planirano postavljanje bežičnog punjenja.

 Međunarodna zračna luka Zagreb d.d. utičnice aerodrom Zagreb (11).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Sve putnike koji su primijetili da su stolice u prostoru za čekanje na ukrcaj u avione hladne sigurno će razveseliti informacija da se razmatra postavljanje toplije (gumirane) podloge jer sadašnja metalna podloga nije ugodna zbog hladnoće kojoj su putnici izloženi ako duže vrijeme sjede:

„Pri izgradnji terminala odabrane su metalne stolice, radi propisanih uvjeta za namještaj u požarnom elaboratu, a koji je sastavni dio projektne dokumentacije za građevinsku dozvolu. Razmatramo mogućnost postavljanja obloga koje bi bile u skladu sa propisanim uvjetima“, odgovorili su na upit portala Smartlife.hr iz Međunarodne zračne luke Zagreb d.d.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI