POTICAJI ZA ELEKTRIČNA VOZILA: Nakon jedne minute rezervirano 30 posto | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

POTICAJI ZA ELEKTRIČNA VOZILA: Nakon jedne minute rezervirano 30 posto

Autor Krunoslav Ćosić

Za ovogodišnji natječaj osigurano je više od 100 milijuna kuna za fizičke i pravne osobe

  Izvor: Profimedia

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost jutros je (27. lipnja 2022.) u 8 sati otvorio natječaj za
subvencioniranje kupnje energetski učinkovitih vozila. Nakon manje od sat i pol svih 103,3 milijuna kuna je podijeljeno.

Zaprimljeno je ukupno 1711 zahtjeva za sufinanciranje kupnje 2034 vozila. Kao i prošle godine, oko 60% zahtjeva odnosilo se na fizičke osobe. Sredstva su se najviše tražila za električna vozila, čak 90%, a dvije trećine prijavljenih vozila su ona M1 kategorije, odnosno osobni automobili za koje je prosječno traženo 65.000 kuna. Za sufinanciranje gospodarskih vozila N1 kategorije zaprimljeno je stotinjak zahtjeva.

Javni poziv je jutros privremeno zatvoren nakon što su građani i tvrtke rezervirali svih 103,3 milijuna kuna koje je za tu namjenu osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zaprimanje zahtjeva započelo je danas u 8 sati putem mreže od 301 prodajnog mjesta koja su zainteresiranim kupcima nudila čak 539 modela vozila.

 Punjenje Renault Twingo electric.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Među najprodavanijim vozilima ističu se modeli poput Renault Twinga i Dacije Spring koji su se, zahvaljujući poticajima, cjenovno približili klasičnim vozilima iste klase. Međutim, vrijedi napomenuti da je značajan interes ponovo vladao i za električne mopede za koje se moglo dobiti do 20.000 kuna.

Očekivano, najviše je vozila rezervirano u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, ali je veliki broj vozila rezerviran i u Splitsko-dalmatinskoj te Primorsko-goranskoj županiji nakon čega slijede Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija.

Nakon što su im prodajna mjesta rezervirala tražene poticaje građani i tvrtke imaju rok od osam dana u kojem su dužni na račun prodajnog mjesta uplatiti svoj obavezni minimalni predujam, pozivajući se na broj svoje rezervacije.

Prodajno mjesto zatim u aplikaciju Fonda treba učitati račun za predujam i dokaz o primitku uplate od strane kupca kako bi kupci na mail primili potvrdu o uspješnom dovršetku prijave na Javni poziv Fonda.

 Audi elektricni automobil punjenje Izvor: Hrvatski Telekom

Onima čija dokumentacija bude potpuna i ispravna na adresu će stići Odluka i Ugovor o sufinanciranju na temelju kojeg imaju 12 mjeseci za kupnju planiranog vozila i dostavu odgovarajuće dokumentacije uz koju će im Fond jednokratno isplatiti odobrena sredstva.

U slučaju da u roku od osam dana određeni broj rezervacija ne bude potvrđen uplatom predujma, Fond će javni poziv ponovno otvoriti te će prodajna mjesta nastaviti sa zaprimanjem zahtjeva do ukupno raspoloživog budžeta. Sve informacije o otvaranju/zatvaranju Javnog poziva će biti pravodobno objavljene na stranicama www.fzoeu.hr i vozimoeko.fzoeu.hr.

Javni poziv za kupnju energetski učinkovitih vozila Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je 21. lipnja 2022.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI