SAMOVOZEĆI AUTOMOBILI: Huawei prodaje, Volkswagen kupuje | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SAMOVOZEĆI AUTOMOBILI: Huawei prodaje, Volkswagen kupuje

Autor Krunoslav Ćosić

Autonomna platforma košta 1,6 milijardi dolara

 Huawei Aito M5 (1).jpg Izvor: Huaweicentral

Volkswagen je bacio pogled na platformu ugrađenu u Huaweijevo vozilo Aito M5 koje koristi operativni sustav Harmony, predstavljen u 2021. godini, nakon što je kineska tvrtka bila prisljena krenuti vlastitim putem, nakon trogodišnjih sankcija američke administracije.

Njemački automobilski div od Huaweija želi kupiti njegovu jedinicu za autonomnu vožnju, a pregovori su već stigli i do dogovora oko cijene koja bi mogla završiti na 1,6 milijardi dolara. Nakon kupnje Volkswagen će tehnologiju koristiti u svojim budućim modelima vozila.

VW time želi konkurirati Tesli i njegovoj tehnologiji koja omogućuje određene stupnjeve autonomne, samostalne vožnje. Očekuje se završetak pregovora već u ožujku 2022., a iznos koji se spominje je 1,58 milijardi dolara.

 Huawei Aito M5 (2).jpg Izvor: Huaweicentral

Tehnologije takvog tipa razvijaju mnoge velike kineske tehnološke tvrte koje ističu da imaju naprednije mogućnosti nego što ih nude vozila Tesla. I mnogi kineski startupovi aktivno rade na integraciji autonomne vožnje, koristeći umjetnu inteligenciju i hardver koji podržava takve procese. Volkwagen je proučavao i rješenja koje nude poznati kineski proizvođač opreme DJI.

Aito M5 je prvi automobil koji koristi Harmony OS, a radi se o luksuznom SUV modelu za čiji se pogon koristi hibridni pogon - i benzinski i električni motor čime se vozilu omogućuje samostalnost u svim uvjetima, i u gradu i izvan grada. Na taj način vozilo s punim rezervoarom benzina i napunjenom baterijom može napraviti i više od 1000 kilometara.

HUAWEI M5 AITO
Izvor: Youtube

Četiri dana od početka lansiranja (krajem prosinca 2021.) modela Aito M5 rezervirano je 6500 vozila, što je veliki uspjeh za Huawei. Automobil dolazi u šest različitih boja karoserije, kokpit koristi Harmony operativni sustav, a vozilo podržava L2 nivo autonomne vožnje. Za otvaranje vrata se koristi Bluetooth, postoji 3D prepoznavanje lica te više različitih tehnologija kakve viđamo u novim modelima pametnih telefona.

Cijena za Huawei Aito M5 je 250.000 yuana, što je otprilike toliko kuna, a verzija s pogonom na sve kotače košta 280.000 kineskih yuana.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI