TRI KLJUČNA PROPISA EU-A: Dio paketa 'Spremni za 55%' | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

TRI KLJUČNA PROPISA EU-A: Dio paketa 'Spremni za 55%'

Autor Krunoslav Ćosić

Europski parlament traži brže djelovanje i energetsku neovisnost EU-a

 profimedia-0701123572.jpg Izvor: - / Panthermedia / Profimedia

Zastupnici su donijeli stajalište o nacrtima tri ključna EU zakona za borbu protiv klimatskih promjena koji predviđaju smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 % do 2030. te zaštitu građana.

Riječ je o Unijinom planu za smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. godine u usporedbi s razinama iz 1990. te postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine. Klimatska neutralnost podrazumijeva nultu neto stopu emisija stakleničkih plinova, u skladu s Europskim zakonom o klimi. Parlament sada može započeti pregovore s vladama država članica o konačnim verzijama tekstova.

Paket je važan korak ka postizanju cilja da Unija znatno prije 2030. postane neovisna o skupim i onečišćujućim fosilnim gorivima iz Rusije. Parlament želi potaknuti industrije da dodatno smanje emisije i ulažu u niskougljične tehnologije.

 profimedia-0578221590.jpg Izvor: Viktor Cap / Panthermedia / Profimedia

Predlaže se povećanje cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2030. sa 61% na 63%, postupno ukidanje besplatnih emisijskih jedinica od 2027. do 2032., uvođenje sustava „bonus-malus“ od 2025. (nagrade za uspješnija postrojenja, smanjivanje besplatnih jedinica emisija za poduzeća koja nemaju plan dekarbonizacije), korištenje prihoda isključivo za djelovanje u području klime u EU-u i državama članicama te novi sustav za trgovanje emisijama za zgrade i promet (ETS II) pri čemu bi građani bili isključeni do 2029. godine.

Politika za suzbijanje energetskog siromaštva

Uz veće ambicije novog instrumenta za sprječavanje izmještanja emisija ugljika Parlament podržava i uspostavu Socijalnog fonda za klimatsku politiku kako bi se osobama koje su najviše izložene energetskom siromaštvu i siromaštvu u pogledu mobilnosti pomoglo da podmire povećane troškove energetske tranzicije. Socijalni fond za klimatsku politiku trebao bi podupirati:

• mjere za privremenu izravnu potporu dohotku (npr. smanjenje naknada i trošarina na gorivo) kako bi se apsorbirao porast cijena goriva za cestovni prijevoz i energenata za grijanje
• ulaganja u obnovu zgrada i energiju iz obnovljivih izvora te prelazak s osobnog na javni prijevoz, zajedničku upotrebu automobila (tzv. car-pooling i car-sharing) i aktivnije načine prijevoza poput vožnje bicikla. Mjere mogu obuhvaćati financijske poticaje, vaučere, potpore ili beskamatne zajmove.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI