KAKO ŠTEDJETI: Ne rasipajte energiju bespotrebno | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KAKO ŠTEDJETI: Ne rasipajte energiju bespotrebno

Autor Igor Martić

Svaki uređaj ima različitu potrošnju, a uz pravilan odabir i korištenje moguće su velike uštede energije

 Kuhinja.jpg Izvor: Jean van der Meulen, Pexels

Manje potrošene energije automatski znači i manji račun. Istovremeno, štedljivi uređaji su u pravilu skuplji pri kupnji, ali se dugoročno isplate. Dodate li tome i umjereno korištenje uređaja mjesečni računi se itekako mogu smanjiti odnosno ublažiti posljedice poskupljenja energije.

Televizori

Što je veći ekran veća je i potrošnja energije te je on direktno povezana s veličinom ekrana. Najbolje iskustvo gledanja dobit ćete kada ekran zauzima približno 40 % vašega vidnoga polja, savjetuju na Ustedienergiju.hr. Stoga, prilagodite udaljenost gledanja i veličinu televizora veličini prostorije u kojoj se nalazi.

Naravno, isključite televizor kada ga nitko ne gleda odnosno nema ništa zanimljivo, a vi se samo dosađujete i prebacujete programe. Prilikom kupnje prednost dajte televizorima koji su označeni oznakama viših energetskih razreda.

 Dijete gleda televizor.jpg Izvor: Ksenia Chernaya, Pexels

Hladnjaci

Ako kupujete novi hladnjak onda svakako kupite model s digitalnim termostatom jer je on precizniji od brojeva od 1 do 5 na kakve smo navikli na starijim modelima. Idealna temperatura u hladnjaku trebala bi biti oko 5 stupnjeva Celzijusa, a ravnomjernu temperaturu će održavati upravo digitalni termostat.

Od davnina znamo da se hladnjak postavlja što dalje od izvora topline i izvan izravne Sunčeve svjetlosti kako se ne bi dodatno zagrijavo. Pripazite i koji se ostali kućanski uređaji nalaze u blizini hladnjak. Ne zaboravite hladnjak odmaknuti od zida kako bi se omogućilo strujanje zraka oko stražnjega dijela, ali pripazite i na gornje kuhinjske elemente koji također ne smiju zaklanjati protok i sprječavati cirkulaciju zraka.

 Hladnjak.jpg Izvor: Pixabay

Prije stavljanja namirnica u hladnjak obavezno ih ohladite na sobnoj temperaturi ili na balkonu / prozoru te nastojte u njemu pohranjivati umjerenu količinu namirnica. Pazite na održavanje te redovito otklanjajte naslage leda ako uređaj nema mogućnost samoodleđivanja.

S vremena na vrijeme pogledajte stražnji dio hladnjaka kako biste očistili nečistoću s rešetke jer ona povećava potrošnju. Također, obratite pozornost na brtve i gumice na vratima i okviru hladnjaka te ih zamijenite ako su oštećene.

Perilice i sušilice rublja

Rublje možete prati pri nižim temperaturama ukoliko nije jako prljavo čime ćete značajno štedjeti energiju. Kao i pri korištenju u vrijeme niže cijene električne energije. Pripazite i na okoliš korištenjem preporučenih doza deterdženta i omekšivača. Nemojte u bubanj perilice stavljati previše rublja - kada vam u slobodni prostor bubnja za pranje stane šaka bez pritiskanja odjeće, to je znak kad je perilica puna.

 Perilica rublja.jpg Izvor: Pexels

Kupite perilicu kapaciteta koji vam je potreban jer veća perilica troši više energije i vode. Ako ste mislili da ćete kupnjom kombinirane perilice i sušilice uštedjeti, one na žalost nisu energetski učinkovite kao kad koristite pojedinačne perilice i sušilice rublja. S vremena na vrijeme provjerite filtar perilice te ga očistite.

Perilice posuđa

Kupili ste perilicu posuđa, ali i dalje posuđe perete ručno jer mislite da ćete uštedjeti ako operete zasebno svaki tanjur ili posudi. Dokazano je da korištenje perilice posuđa umjesto ručnog pranja štedi i električnu energiju i vodu. I vaše ruke i noge! U uputama provjerite koji je najefikasniji način punjenja perilice posuđa kako biste maksimalno iskoristili prostor.

Pri kupnji obratite pozornost na energetski razred, a možete pripaziti i na buku ako ćete perilicu koristiti u noćnim satima kako biste imali mir. I smanjili buku u zajedničkom kućanstvu ili stambenoj zgradi. Ne kupujte perilicu veću nego što vam je potrebna kako ne biste rasipali bespotrebno vodu i električnu energiju.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI