FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST: Podijelit će 100 milijuna kuna | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST: Podijelit će 100 milijuna kuna

Autor Krunoslav Ćosić

Sufinancirat će se sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije

 Fotonaponska elektrana Drnisplast.jpg Izvor: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Razlog raspisivanja javnog poziva su poskupljenja energenata zbog povećane troškove poslovanja. Fond će 30. ožujka 2022. objaviti Javni poziv kojim će se pravnim osobama sufinancirati sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije.

Primjenom ovakvih sustava tvrtke mogu osigurati racionalnije korištenje energije, ali i niže troškove, a moći će se dobiti najviše 1,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Na poziv se mogu javiti jedinice regionalne i lokalne samouprave, tijela državne uprave, ostali proračunski i izvanproračunski korisnici, ustanove, zadruge, trgovačka društva, obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, privatni iznajmljivači, samostalne djelatnosti te ostali pravni subjekti (izuzev udruga).

Po prvi put uključeni su i upravitelji višestambenih zgrada koji će se moći prijaviti uime suvlasnika te vjerske zajednice. Prijaviteljima na ovaj poziv na raspolaganju je 40, 60 ili 80% sufinanciranja, ovisno o lokaciji na kojoj se provodi projekt.

 Crkva solarni panel kolektor.jpg Izvor: William Berry / Alamy / Alamy / Profimedia

Sredstva se mogu dobiti za: dizalice topline, sunčane toplinske kolektore, kotlove na drvnu sječku/pelete ili pirolitičke kotlove te za integrirane fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju u izoliranom (off-grid) ili mrežnom pogonu.

Osim opreme, sufinancira se i izrada glavnog projekta, jednog od obveznih dokumenata za prijavu. Za projekt je moguće dobiti do 40% opravdanog troška izrade, odnosno najviše do 70.000 kuna po lokaciji, a moguće je i njegovo retroaktivno sufinanciranje, ako nije stariji od 24.9.2020. godine, od kada se počeo primjenjivati Tehnički propis o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama.

Kako bi se osigurala kvaliteta izvedbe planiranog projekta opravdani trošak je i stručni nadzor sufinanciran također s do 40% opravdanog troška provedbe, odnosno najviše 56.000,00 kuna po lokaciji. Naime, pojedina prijava može podrazumijevati ugradnju različitih sustava OIE na više lokacija.

Svoju prijavu za sufinanciranje prijavitelji mogu poslati od 31. ožujka 2022. od 9 sati, bilo preporučenom poštom ili osobno u prijamni ured Fonda na adresi Radnička cesta 80, Zagreb. Prijave će biti obrađivane redoslijedom zaprimanja, do trenutka iskorištenja sredstava.

Bespovratna sredstva za korištenje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama bit će dostupna i građanima za koje se sličan poziv očekuje najesen.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI