ODAVNO ZAMJENA ZA FOTOAPARATE Koje se kamere na mobitelima najviše traže? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ODAVNO ZAMJENA ZA FOTOAPARATE Koje se kamere na mobitelima najviše traže?

Autor Krunoslav Ćosić

Prije 20 godina počeli smo fotografirati s mobitelima - u početku su to bile kamere od 0,3 megapiksela, a danas koristimo kamere sa senzorima od 108 megapiksela

  Izvor: Shutterstock

Unutar raspona cijena od 100 do 199 američkih dolara, zajednički udio kamera od 48 MP i 64 MP dosegnuo je 46% u prvom tromjesečju 2021. Obje rezolucije postaju uobičajene i imat će dugotrajni utjecaj na dizajn stražnje kamere, pokazuje analiza koju je napravio Counterpoint.

 exynos,korean phone,smartphone 5g,smartphone,android,hand holdin Izvor: Shutterstock

Obje kamere, i 48 MP i 64 MP, imaju uzlaznu putanju što se tiče potražnje odnosno ugradnje u pametne telefone. Istovremeno, ugradnja kamera manjih od 8 megapiksela u stalnom je padu. Udio kamera od 12 i 13 megapiksela je u laganom padu kao i od 16 megapiksela, a senzori od 20 do 25 megapiksela su praktički nestali.

Lagano rastu senzori od 50 megapiksela, a senzori od 108 megapiksela nemaju veliki rast ali je primjetno da raste i taj segment. Iako su se tako veliki senzori unatrag dvije godine dana uglavnom ugrađivali u skuplje modele smartphonea, pojavljuju se na tržištu modeli s cijenom nešto većom od 2000 kuna.

 symbol,smartphone,gadget,android,concept,icon,isolated,sign,scre Izvor: Shutterstock

Prema podacima tvrtke Counterpoint za Q1 2021., udio senzora od 108 MP do kraja ove godine skočit će na 3,4% prvenstveno potaknut implementacijom Samsung S5KHMX i S5KHM3 senzora zasnovanih na 0,8 µm piksela u Xiaomi Mi 11 i Samsung Galaxy S21 Ultra. Pristupačniji senzor S5KHM2 od 0,7 μm dodatno će povećati udio modela sa 108 MP kod modela koji daju dobru vrijednost za uloženi novac - to su Redmi, Honor i realme.

  Izvor: Counterpoint

Idemo sada na prednju stranu pametnih telefona, a tamo se nalazi prednja (selfie) kamera. Raspona su od 0,3 do 48 megapiksela. Kamerama do 8 megapiksela udio se konstantno smanjuje od početka 2019. godine.

Najveći udio među selfie kamerama imaju senzori od 12 megapiksela (sada su na 17,9 posto), raste udio senzora od 16 megapiksela dok kamere od 20 do 25 megapiksela poprilično padaju - u prvom kvartalu 2019. godine imale su udio od 16,1 posto, a procjenjuje se da će do kraja ove godine imati samo 4,1 posto.

Veliki rast imaju kamere od 32 megapiksela, s 5,7 na 12,6 posto su unatrag dvije godine, a procjenuje se da će do kraja 2021. godine imati udio od 16,6 posto. I dok je kamerama sa senzorima većima od 40 megapiksela udio u trećem kvartalu prošle (2020.) godine bio samo 1 posto, na kraju prvog ovogodišnjeg kvartala su imale udio od 2,3 posto, a do kraja ove godine postoji potencijal za zauzimanje udjela od 3,2 posto.

  Izvor: Counterpoint

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI