Game developeri u Novskoj dobili gigabitnu optičku i indoor 5G mrežu | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Game developeri u Novskoj dobili gigabitnu optičku i indoor 5G mrežu

Autor Krunoslav Ćosić

Poduzetnički inkubator u Novskoj A1 je spojio na optiku koja omogućuje propusnost do 10 Gb/s

  Izvor: Krunoslav Ćosić

U inkubatoru PISMO u Novskoj već sad posluje 50-ak startupova i u tijeku je edukacija pete generacije polaznika programa za videoigre. Svima njima dobro će doći najmodernija optička i 5G infrastruktura koju je omogućio A1 Hrvatska.

Korisnici u inkubatoru PISMO imat će na raspolaganju pristup indoor 5G mreži koja omogućuje brzine od 1,3 Gb/s (u praksi, uz veće opterećenje brzine su minimalno od 500 Mb/s), uvjerili smo se i sami na predstavljanju partnerstva između A1 Hrvatska i SIMORA (Razvojna agencija Sisačko-moslavačke županije).

  Izvor: Krunoslav Ćosić

Svaki startup u inkubatoru u Novskoj, gradu poznatom po tome što u svijetu imaju najveći broj gaming developera u odnosu na broj stanovnika, prilikom početka rada na raspolaganju ima oko 20.000 eura. Uz brzi internet s gigabitnim brzinama i niskom latencijom (oko 10 ms) iz inkubatora u Novskoj možemo očekivati zanimljiva gaming rješenja za cijeli svijet.

Niska latencija odnosno kašnjenje signala izrazito je bitna u gaming svijetu, a naročito pri igranju igara koje koriste VR naočale – ukoliko je kašnjenje veće od 10 ms kod igraća može izazvati mučninu. U drugim situacijama kašnjenje od 30 ms je prihvatljivo, ali ne i za virtualnu stvarnost. U centru u Novskoj latencija je oko 5 ms.

Pokazni teniski meč u virtualnoj stvarnosti odigrali su predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský i bivši stolnoteniski reprezentativac Roko Tošić. Delta Reality je posebno za ovu priliku razvio VR simulaciju stolnog tenisa na testnoj A1 5G mreži.

 Jiří Dvorjančanský i Roko Tošić
Jiří Dvorjančanský i Roko Tošić
Izvor: A1 Hrvatska

U svijet tehnologija dolazi volumetric video, za koji se pri snimanju upotrebljava minimalno 106 kamera, a koristi se za što realniji 3D prikaz – u Novskoj smo i sami stali u jedan takav kavez okruženi s čak 172 kamere. Konačni proizvod, volumetric video, veliki je potrošač podatkovnih resursa; stoga su optičke mreže velikih brzina i kapaciteta izrazito bitne kako bi mogle odgovoriti na zahtjeve.

  Izvor: Krunoslav Ćosić

Ulaganje u gaming industriju sigurno se isplati – vrijednost ove industrije u svijetu je veća od filmske i glazbene industrije zajedno. U Hrvatskoj je u 2019. godini gaming tržište vrijedilo oko 400 milijuna kuna, a u 2020. je povećano na oko milijardu kuna.

Shvatili su to u Razvojnoj agencija Sisačko-moslavačke županije te nastavljaju s ulaganjima – u planu je izgradnja jednog od najmodernijih gaming kampusa u svijetu koji će u blizini poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1 biti izgrađen u sljedećih nekoliko godina. Prostirat će se na 44.000 kvadratnih metara zatvorenog prostora, imat će dvoranu za 4000 sjedećih mjesta, a završetak se očekuje oko 2025. godine.

Osim tehnološkog partnerstva, A1 Hrvatska i inkubator PISMO nastavljaju zajednički promicati inovacije te kroz edukativne programe raditi na učenju digitalnih vještina budućnosti. Također, zajednički cilj im je poticanje razvoja domaće gaming industrije i zajednice koju A1 Hrvatska kroz A1 Adria Ligu i druge projekte podržava već četiri godine.

„Ponosan sam što je Europsko udruženje razvojnih agencija iz Bruxellesa nedavno proglasilo SIMORA-u najboljom europskom razvojnom agencijom. Uz to, projekt „Centar gaming industrije“ uvršten je u strateške infrastrukturne projekte unutar Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Sve to dokazuje perspektivu Novske da postane regionalni centar te industrije koja ima izniman rast i donosi dodanu vrijednost lokalnoj zajednici i Hrvatskoj. U našem inkubatoru već sad posluje pedesetak startupova i u tijeku je edukacija pete generacije polaznika programa za videoigare. Upravo su tehnička podrška i pristup najmodernijoj optičkoj i 5G mreži, koje nam je omogućio naš tehnološki partner A1 Hrvatska, jedni od preduvjeta kako bismo razvijali digitalne proizvode za budućnost“, izjavio je Mario Čelan, direktor razvojne agencije Sisačko-moslavačke agencije.

 Mario Čelan
Mario Čelan
Izvor: Krunoslav Ćosić

„Veseli me što ova suradnja nadilazi tehničku podršku te što su naši partneri, baš kao i mi u A1 Hrvatska, snažno usmjereni na učenje digitalnih vještina budućnosti, ali i na sve povezano s brzorastućom gaming industrijom. Na raspolaganju su im znanje i stručna pomoć naših stručnjaka za razvoj i primjenu novih tehnologija poput 5G-a. To je tehnologija koja će biti jedan od pokretača oporavka te razvoja domaćeg gospodarstva i ubrzane digitalizacije. Pred nama su nevjerojatne mogućnosti primjene pametnih rješenja koja će imati direktan utjecaj na povećanje zaposlenosti, razvoj gospodarstva i BDP-a u Hrvatskoj“, poručio je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska.

 Jiří Dvorjančanský
Jiří Dvorjančanský
Izvor: A1 Hrvatska

5G mrežu na području cijele Hrvatske najavio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska:

„Pokretanjem gigabitne 5G mreže pokrit će se svih 20 županijskih središta i Grad Zagreb. S obzirom na to da će 5G mreža biti puštena u rad usred ljeta, domaći i strani gosti imat će priliku koristiti 5G mrežu u nekim od turističkih središta kao što su Dubrovnik, Šibenik, Split, Pula, Zadar, Rijeka, Biograd na Moru, Trogir, Kaštela i Vodice“.

 Tomislav Makar
Tomislav Makar
Izvor: Krunoslav Ćosić