EUROVISION SONG CONTEST Koja zemlja ima najveći broj pobjednika na Euroviziji | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

EUROVISION SONG CONTEST Koja zemlja ima najveći broj pobjednika na Euroviziji

Autor Krunoslav Ćosić

Sve je počelo kao test tehnologije tog vremena. Nizozemska je ove godine domaćin Eurovizije, glazbenog televizijskog natjecanja na kojem u finalu Hrvatska neće nastupiti

  Izvor: Shutterstock

Prije dvije godine Nizozemska je s "Arcade" Duncana Laurencea pobijedila na Eurovision Song Contestu odnosno na Euroviziji. Nizozemci su, kao pobjednici iz 2019. godine, u svojoj zemlji trebali ugostiti Euro Song, ali koronavirus je sve prolongirao i ovog se svibnja glazbeno natjecanje ipak održava. Prošle godine se natjecanje po prvi put nije održalo.

Nakon prošlogodišnje odgode, u subotu 22. svibnja 2021. Eurovizija se održava po 65. put, a natjecanje možete uživo pratiti na HTV1. Ukoliko nemate televizor, na svoj pametni telefon preuzmete aplikaciju HRTi te nakon jednostavne registracije (možete i preko Facebooka, Googlea) možete sve od 21 sat gledati na ekranu svojeg pametnog telefona ili tableta. Putem iste aplikacije možete pogledati i snimku, ukoliko subotu večer želite iskoristiti za nešto drugo.

Albinin eurovizijski dnevnik
Izvor: Youtube

Ovogodišnja hrvatska predstavnica Albina s pjesmom Tick-Tock ne nastupa u finalu. Mi smo istražili koje su zemlje do sada najčešće pobjeđivale na ovom natjecanju koje prati milijuni gledatelja širom svijeta.

Domaćin Nizozemska je već peti put domaćin natjecanja, a prethodno su ugostili glazbenike 1958., 1970., 1976. i 1980. godine. Nizozemska ima velik broj pobjeda, ali nema ih najviše. Isti broj, po pet pobjeda, imaju Velika Britanija, Francuska i Luksemburg, Izrael je pobjeđivao četiri puta dok su Danska i Norveška po tri puta donijeli natjecanje u svoje zemlje, nakon što su prethodno pobijedili.

 Stefania Liberakakis, Grčka
Stefania Liberakakis, Grčka
Izvor: Shutterstock

Irska je sa sedam pobjeda najbolje plasirana zemlja domaćin Eurovizije, objavio je Eurovision Song Contest, a prenosi Statista. Irci su bili jako uspješni tijekom 90-ih godina – tri godine za redom su pobijedili. Posljednju pobjedu ostvarili su 1996. godine; tada je Eimear Quinn pobijedio s pjesmom The Voice.

Jednu pobjedu manje od Irske ima Švedska – prvu od šest pobjeda ostvarila je legendarna ABBA 1974. godine s pjesmom Waterloo.

Eurovizija je po prvi put održana u švicarskom Luganu 24. svibnja 1956. godine, natjecalo se sedam nacija, s orkestrom uživo. Sve je počelo iz ideje Marcela Bezençona iz EBU-a (European Broadcasting Union) – natjecanje je temeljeno na talijanskom glazbenom festivalu Sanremo, a osmišljeno je kako bi se testirala ograničenja tadašnje tehnologije televizijskog emitiranja uživo.

 Celine Dion
Celine Dion
Izvor: Shutterstock

Kroz dugu povijest pobijedila su mnoga poznata imena poput Celine Dion 1988., Johnny Logan 1980. i 1987. godine (Hold Me Now). Marija Šerifović je 2007. godine u Helsinkiju pobijedila za Srbiju s pjesmom Molitva. Pogledajte sve pobjednike Eurovizije kroz povijest.

Neki od nas se vjerojatno sjećaju 1989. godine i tadašnjih stihova:

On cijele dane svir'o je na svom klaviru
On klasiku je svir'o po notnom papiru
A svir'o je k'o pijanista - Mocarta, Šopena, Lista
Ja novu pjesmu našla sam da svira
Whoa-oh, oh-oh
Rock me, baby, nije važno šta je…

Nastup grupe Riva na Euroviziji 1989. godine
Izvor: Youtube

Tada anonimna zadarska grupa Riva je s pjevačicom Emilijom Kokić i pjesmom „Rock me“ odnijela pobjedu u švicarskom gradu Lausanne te Jugoslaviji odnosno Zagrebu po prvi i za sada jedini put donijela domaćinstvo Eurovizije. Glazbu je napisao Rajko Dujmić, a tekst potpisuje Stevo Cvikić. Sljedeće 1990. godine u Zagrebu je pobijedio Talijan Toto Cutugno s pjesmom koja se i danas pjevuši Insieme: 1992.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI