ŠIRI SE 5G SIGNAL PO HRVATSKOJ: Još 9 hrvatskih gradova dobilo je 5G signal | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ŠIRI SE 5G SIGNAL PO HRVATSKOJ: Još 9 hrvatskih gradova dobilo je 5G signal

Autor Krunoslav Ćosić

Čakovec, Kutina, Makarska, Novska, Opatija, Trogir, Zaprešić, Borovo, Vrsar gradovi su u kojima se od sada može koristiti 5G mreža Hrvatskog Telekoma

  Izvor: Hrvatski Telekom

Hrvatski Telekom je komercijalno 5G uslugu, na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra, omogućio još krajem listopada 2020. Prije nego li je raspisan natječaj za dodjelu frekvencijskog spektra koji će koristiti peta generacija mobilne telefonije. To znači da se dijele resursi za 4G i 5G.

U ukupno 24 hrvatska grada HT sada pokriva 1,2 milijuna građana, a da biste koristili 5G funkcionalnosti, koje podrazumijevaju velike brzine prijenosa podataka i malu latenciju, potreban vam je pametni telefon ili drugi uređaj koji podržava rad na 5G-u te određena tarifa Hrvatskog Telekoma. U razdoblju do 30. lipnja 2021. HT ne naplaćuje korištenje 5G mreže.

Krajem listopada 2020. po prvi je put 5G usluga komercijalno ponuđena u Hrvatskoj, a Hrvatski Telekom je u ožujku 2021. prvi započeo i s uključivanjem komercijalnih korisnika u testiranja na 3,5 GHz frekvencijskom pojasu.

 Boris Drilo
Boris Drilo
Izvor: Hrvatski Telekom

„S tehnološke strane 2020. je bila godina rađanja 5G mreže u Hrvatskoj, a uvođenjem prve komercijalne mreže postavili smo temelje nove razine gospodarske i društvene digitalizacije. U 2021. smo nastavili s jednakom ambicijom i predanošću te smo u četiri mjeseca omogućili 5G u 24 grada i za 1,3 milijuna stanovnika. Na ovome nećemo stati jer su suvremene telekomunikacijske mreže - 5G i optika nužni za uspješnu budućnost”, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.