PRECIZNO POZICIONIRANJE UREĐAJA Koristi se u raznim situacijama | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PRECIZNO POZICIONIRANJE UREĐAJA Koristi se u raznim situacijama

Autor Krunoslav Ćosić

Svakodnevno koristimo više satelitskih konstelacija za dopunu GPS-u, a na scenu stupa 5G pozicioniranje

 5G pozicioniranje.jpg Izvor: Qualcomm

Kada razmišljamo o lociranju u svijetu ili navigaciji do naših odredišta, na pamet nam padaju satelitske tehnologije poput globalnog sustava pozicioniranja (GPS). Uz konstelaciju satelita koji pokrivaju cijeli svijet kako bi pomogli korisnicima da pronađu željenu lokaciju, GPS je bio veliko poboljšanje u odnosu na ranije tehnologije pozicioniranja, uključujući najbližu baznu stanicu mobilne telefonije i OmniTRACS za upravljanje flotom.

Sada imamo više satelitskih konstelacija za dopunu GPS-u. Pametni telefoni i drugi kompaktni uređaji za pozicioniranje mogu koristiti kombinaciju globalnih navigacijskih satelitskih sustava (GNSS) kao što su GPS, GLONASS, Beidou i Galileo i regionalnih navigacijskih satelitskih sustava (RNSS) kao što su QZSS i NavIC kako bi osigurali jednometarsku preciznost.

 Pozicioniranje.jpg Izvor: Qualcomm

Dok satelitsko pozicioniranje funkcionira vrlo dobro kada postoji jasan vid prema više satelita, za precizno pozicioniranje u izazovnim radijskim okruženjima potrebna je podrška drugih tehnologija. Urbani kanjoni s visokim zgradama u blizini uređaja mogu blokirati liniju vidljivosti satelita za pozicioniranje i generirati višestruke refleksije njihovih signala uzrokujući velike pogreške u izračunatom položaju, objavio je Qualcomm na svojem blogu.

Pozicioniranje temeljeno na satelitu može funkcionirati samo u uskoj periferiji unutarnjih prostora ako signali s dovoljno satelita uspiju prodrijeti kroz zidove ili prozore u blizini uređaja. Stanične mreže, senzori, bežične tehnologije lokalnog ili osobnog područja pa čak i umjetna inteligencija komplementarne su tehnologije koje mogu pomoći u pružanju robusnije i besprijekornije svijesti o lokaciji u takvim izazovnim okruženjima.

 Precizno pozicioniranje.jpg Izvor: Qualcomm

Provjera koliko dugo će taksiju ili dostavnom kamionu trebati dok stigne do nas, lociranje nekoga u hitnoj situaciji ili navigacija do novog odredišta samo su neki od slučajeva upotrebe tehnologije pozicioniranja s kojima smo upoznati. 5G donosi novu dimenziju svijesti o lokaciji u IoT-u s preciznim i robusnim pozicioniranjem i koristi se u mnogim slučajevima industrijske i osobne upotrebe kao što su:

• Navigacija u zatvorenom prostoru u trgovačkim centrima, bolnicama ili rudnicima
• Praćenje dronova izvan vidnog polja (BVLOS)
• Osoblje za hitne slučajeve brže stiže do hitnih slučajeva s preciznijim horizontalnim i okomitim informacijama o lokaciji
• Biti upozoren kada djeca ili kućni ljubimci napuste sigurna područja poput školskih kampusa ili kućnih perimetara, s geoogradom
• Uz usluge dijeljenja vožnje i taksi koji dolaze do desne strane ceste u urbanim kanjonima
• Točno praćenje flotnih vozila na njihovim rutama radi bolje logistike
• Dobivanje kontekstualno relevantnih informacija za bogatija XR iskustva i uvide korisnika
• Praćenje imovine u skladištu ili automatizirana vođena vozila (AGV) i autonomni mobilni roboti (AMR) u tvornici.

Uz 5G povezivost sljedeće razine, precizno pozicioniranje i umjetnu inteligenciju, koristit će se bežična inovacijska platforma koja koristi mogućnosti na uređaju i analitiku za stvaranje Connected Intelligent Edge. Povezani inteligentni rub će ojačati s pametnijim, sposobnijim uređajima koji surađuju kako bi donijeli nove vrijednosti i još bolje korisničko iskustvo.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI