GOOGLE PRIPREMA NOVU VERZIJU ANDROIDA Nemate još niti 12, a već stiže najava za 13 | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

GOOGLE PRIPREMA NOVU VERZIJU ANDROIDA Nemate još niti 12, a već stiže najava za 13

Autor Smartlife

Ovo su novosti koje će donijeti Android 13 "Tiramisu"

 Android-13-Tiramisu.jpeg Izvor: UNSPLASH / VICTORIA ALEXANDROVA

Android 12 nije pošteno stigao ni na premium pametne telefone, a ekipa s XDA Developers foruma dobila je priliku poigrati se s Android 13 "Tiramisu" i novostima koje on donosi. Veća kontrola, više jezika, drugačiji izgled i bolja autonomija za sve uređaje kratak je sažetak novosti koje će donijeti operativni sustav Android 13.

Uz Android 12 uskoro možemo očekivati i Android 12L, specijalnu verziju Android 12 OS-a namijenjenu telefonima sa savitljivim i velikim ekranima.

Android 13 definitivno nije operativni sustav za koji možete očekivati da će se uskoro pojaviti. Ovo su fotografije ekrana rane razvojne verzije, ali su takve stvari uvijek dobrodošle kako bismo mogli vidjeti sve ili bar dio novina koje će nam donijeti nova verzija operativnog sustava.

Nove mogućnosti u Androidu 12
Izvor: Youtube

Četiri su ključne stvari koje će Android 13 donijeti sa sobom: podešavanje za jezike u aplikacijama, kontrola obavijesti koje nam šalju aplikacije, TARE (novi sustav za upravljanje potrošnjom uređaja) te izgled sata na zaključanom ekranu.

Podešavanja jezika u aplikacijama

Od ranijih verzija Android je nudio opcije za promjenu jezika, ali se ona primjenjuje na cijeli uređaj, bez mogućnosti kontrole jezika za pojedinačne aplikacije, osim ako to njihov razvojni tim ne implementira.

Ovo znači da morate odabrati jedan jezik, iako ne biste voljeli da vam sve aplikacije budu na njemu. Konkretno, ukoliko forsirate hrvatski jezik na Androidu, sve će vam biti prebačeno na hrvatski, a neke aplikacije imaju loše prijevode koji često budu konfuzniji od originala. S druge strane, ako vam je Android na engleskom jeziku, dogodit će se da vam neke lokalne aplikacije isto budu na engleskom, iako bi mnogo bolje bilo da su na hrvatskom...

Promjena jezika na sadašnjim Android telefonima se obavlja u podešavanjima: Settings, pa System (General Management na Samsung telefonima), pa Languages & Input, pa Languages ili samo Languages na Samsung telefonima.

Nova opcija koju donosi Android 13 se zove "Panlingual" i kao što smo spomenuli donosi opcije za podešavanje jezika po aplikaciji. Na ovaj će način korisnici koji koriste više jezika moći promijeniti jezik za svaku aplikaciju posebno, posebno za lokalne aplikacije. Ova opcija će se pojaviti kao nova opcija "App languages" u "Languages & Input" dijelu u podešavanjima, ali će također biti dostupna i preko "App info" ekrana.

Kontrola obavijesti

Svaka aplikacija koju instalirate na svoj Android ima mogućnost slanja obavijesti. Kako se broj aplikacija na telefonu povećava tako se povećava i broj obavijesti koje primate. Svaka aplikacija vas s vremena na vrijeme obavijesti o nečemu što ona smatra da je bitno, ali kada imate 50 takvih aplikacija, uz bar jednu obavijest svaki dan dobit će definiciju nečega što se zove spam.

Nove verzije Android operativnog sustava nude opcije kao što su Bitne obavijesti, Kanali za obavijesti ili potpuno isključivanje. Većina korisnika i ne zna da ove opcije postoje pa ih i ne koristi već briše obavijesti kako se one pojavljuju, a tako slučajno mogu izbrisati i neka bitna.

Google to rješava s Android 13 OS-om dodajući novu dozvolu za obavijesti efektivno ih prebacujući u kategoriju opcijskih stvari. Sada će svatko moći odabrati želi li dopustit da mu neka aplikacija pošalje obavijest na sličan način kao što dopušta pristup lokaciji, kameri ili kontaktima.

Iako ovo ne djeluje kao velika stvar dodatni nivo kontrole nad bilo kojim aspektom rada telefona, posebno nad obavijestima, svakako može promijeniti način na koji koristimo telefon. I dok Appleova logika ide u smjeru smanjivanja kontrole nad radom vaših uređaja, Android definitivno ima drugačiji pristup. S druge strane, ovo će sigurno utjecati i na razvojne timove koji će dobro razmisliti koliko žele spammati korisnike koji će imati opciju blokiranja.

TARE: kontrola nad resursima

TARE je skraćenica od The Android Resource Economy, dijela OS-a koji se primarno fokusira na upravljanje potrošnjom uređaja. Android Resource Credits je nova opcija koju uvodi TARE i koja praktično predstavlja valutu koja se veže za nivo baterije.

Android će dodjeljivati ove kredite aplikacijama prema nivou baterije, a aplikacije će onda moći koristiti ove kredite za "plaćanje" prilike da nešto urade. Android će postaviti ograničenja vezana za to koliko zadataka aplikacija može zakazati preko dijela OS-a za zakazivanje zadataka (JobScheduler) i AlarmManager u ovisnosti od nivoa baterije i potreba aplikacije.

Sat na zaključanom ekranu

Opcija sata na zaključanom ekranu možda ne djeluje kao ekstremno bitna stvar, ali Android 13 dodaje nova podešavanja koja mogu mijenjati izgled sata i obavijesti. Ovo je nešto što je također bilo dostupno na pojedinačnim sučeljima i bit će implementirano na nivou sistema i u okviru podešavanja ekrana.

Android 12 ne dopušta obavijesti na zaključanom ekranu pored sata jer kada one dođu sat se smanjuje i pomjera vraćajući se na sredinu kada se obavijesti uklone. Nova podešavanja omogućavaju veću kontrolu kad obavijestima i izgledu sata – to je stvar o kojoj se pričalo da će biti implementirana i na Android 12L OS-u.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI