OPERATIVNI SUSTAVI Google baš kasni za Appleovim iOS telefonima | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

OPERATIVNI SUSTAVI Google baš kasni za Appleovim iOS telefonima

Autor Smartlife

Usporedili smo Android i iPhone što se tiče nadogradnje operativnog sustava

 Android-12-OS.jpeg Izvor: Google

Apple rastura, a Googleov Android konstantno kaska. Android nikad nije imao visoku stopu prihvaćanja nove verzija sustava jer proizvođači nisu bili u stanju isporučiti veliki broj ažuriranja za bitan broj uređaja.

Za razliku od iOS sustava, svaki proizvođač Androida u svakom trenutku ima barem 20-ak aktivnih modela za koje treba razvijati softver - koji uglavnom ne razvija... Ovo je i dovelo do tužne situacije s distribucijom novih verzija Android operativnog sustava - osim telefona s potpisom Nokia, Sony i eventualno Samsung niti jedan drugi proizvođač ne uspijeva omogućiti novu verziju OS-a na najveći broj svojih uređaja, zbog čega novi sustav dobiju uglavnom najskuplji telefoni.

U Android okruženju i danas, gotovo desetljeće i pol nakon debija sustava (2008. godine), postoji velik broj uređaja koji nikad nisu dobili NIJEDNU OS NADOGRADNJU!

Vjerojatno zbog svega toga Google je na nekoliko godina povukao čuvenu Android pitu, grafikon koji pokazuje distribuciju Android OS verzija na aktivno korištenim uređajima. Ove godine tj. tromjesečja pita se vratila i ne ulijeva previše povjerenja - situacija je i dalje tužna i smatramo da je to pravi izraz za stanje u kojem se Android distribucija softvera nalazi.

 Android-OS-distribucija-novi-izvestaj-Novembar-2021.jpg Izvor: Google

 Android-OS-distribucija-novi-izvestaj-Novembar-2021 (1).jpg Izvor: Google

Više od godinu dana u eteru najnoviju, Android 11 verziju ima samo 24,3% uređaja. Najpopularniji je Android 10 s 26,5%, a slijedi Android Pie s 18,1% tržišnog udjela.

WhatsApp prestaje raditi na 43 pametna telefona i tada su mnogi komentirali kako je taj broj zanemariv, a ispada da nije tako - Android Jelly Bean koristi više od dva posto uređaja (na nekoliko milijardi aktivnih telefona i tableta to je izuzetno visok postotak).

Gdje je iPhone u ovom trenutku?

Apple je za više od 20 uređaja iOS 15 omogućio 20. rujna 2021. godine i do sada ga je instaliralo nešto ispod 50% aktivnih korisnika. Drugu polovinu čine iOS 14 korisnici, a tu je i dio tržišta koji i dalje koristi neku drugu verziju sustava - ispod 4,5%.

Korisnici su reagirali nešto slabije na iOS 15 nego na iOS 14 pa je usvajanje nove verzije sustava i dalje niže od očekivanja i u odnosu na prethodnu verziju OS-a. Stručnjaci smatraju da su dva najvažnija razloga za to - loš start iOS 15 sustava, koji je imao nekoliko značajnijih bugova, ali i zadovoljstvo korisnika iOS 14 sustavom koji se ne žure prijeći na novi OS.

 Apple iOS 15.jpg Izvor: Apple

Fragmentacija nije problem za iPhone jer i pored velikog broja uređaja tijekom godina Apple i dalje kontrolira i hardver i softver i uspijeva za gotovo sve uređaje pustiti nadogradnju softvera u isto vrijeme i svuda. Također, Apple uspijeva isporučiti novi operativni sustav i na uređaje stare pet ili šest godina, što je u Android sustavu i dalje nezamislivo.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI