Stižu piratske igre za najpopularniju konzolu na svijetu | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Stižu piratske igre za najpopularniju konzolu na svijetu

Autor Smartlife

Grupa hackera tvrdi da su pronašli "root ključeve"

 Sony PlayStation 5 (1).jpg Izvor: Playstation

Jedna od najvećih hakerskih grupa objavila je da su pronašli PS5 root ključeve kojima mogu pristupiti najnižem nivou softvera konzole, a samim tim i ubacivati piratske igre direktno u konzolu. Popularni “jailbreak” konzole omogućuje ubacivanje piratskih verzija igara u konzolu.

Grupa hakera poznata pod nazivom Fail0verflow je objavila da su napravili ključni korak ka potpunom razbijanju zaštite Sony PS5 konzole. Ako se sjećate, Fail0verflov je ekipa koja je odgovorna za hakiranje konzole Sony PlayStation 3 prije 11 godina pa je velika šansa da će ova ekipa iskoristiti sličan pristup za hakiranje najnovije Sony konzole.

 Sony PlayStation 5 (2).jpg Izvor: Playstation

Tvrde da su pronašli "root ključeve" odnosno grupu kodova koja omogućuje manipulaciju PS5 softverom kao i pristup debug meniju, koji imaju samo razvojni timovi. Hakeri tek moraju na osnovi onoga što imaju napraviti novu, otključanu verziju softvera, a to je proces koji može potrajati.

S druge strane, sada kada znaju da im je osnovni izvor prihoda ugrožen Sony može ispraviti sigurnosne propuste i izbaciti zakrpe koje će spriječiti ove stvari u budućnosti ili ih bar usporiti.

5 godina za razbijanje konzole

Podsjetimo se, PlayStation 3 je izašao 2006. godine, ali je tek 2011. u potpunosti razbijena zaštita dok su prve informacije procurile 2010. Slično vrijeme je trebalo i za PlayStation 4 konzolu koja je izašla 2013. godine, a “jailbreak” postao dostupan 2018. godine. Tu je i čuveni Spine emulator za Linux s kojim možete igrati PS4 igre na računalu.

spine - PS4 emulator for Linux
Izvor: Youtube

Vodeći se dosadašnjim iskustvom, hakerima treba oko godinu dana od inicijalnog koraka dok ne “pohvataju” sve konce funkcioniranja nove konzole. Prve “otključane” konzole najranije će stići krajem 2022. ili početkom 2023. godine. Naravno, samo pod uvjetom da se situacija s globalnom nestašicom čipova promijeni na bolje.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI