Izazovi oko uvođenja velikih jezičnih modela | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Izazovi oko uvođenja velikih jezičnih modela

Autor Igor Martić

Intel je istražio koliko su tvrtke, koje su već implementirale GenAI, zadovoljne i postoje li uštede troškova

 Robot umjetna inteligencija Pixabay.jpg Izvor: Pixabay

Istraživanje Intelove podružnice otkrilo je kako pompa oko generativne umjetne inteligencije (GenAI) tek treba biti usklađena s implementacijama. Ističu kako je većina anketiranih rukovoditelja očito bila suzdržana zbog izazova oko uvođenja velikih jezičnih modela (large language models - LLM).

Istraživanje na uzorku od 430 tehnoloških stručnjaka, koje je provela tvrtka Intel cnvrg.io, pokazalo je da je 10 posto njih izjavilo kako je njihova organizacija pokrenula generativne AI (GenAI) postavke u 2023. godini, piše Mobile World Live.

Intelova jedinica također je otkrila veći apetit za tehnologijom među ispitanicima sa sjedištem u SAD-u, pri čemu je 40 posto njih navelo želju za pokretanjem GenAI sustava u usporedbi s 22 posto tvrtki lociranih drugdje.

 Umjetna inteligencija artificial intelligence AI (6).jpg Izvor: Pexels

Više od polovice ispitanika iz tvrtki koje su implementirale GenAI izvijestilo je o poboljšanom korisničkom iskustvu dok je 53 posto izjavilo da GenAI pruža bolju učinkovitost. Većina (52 posto) vjeruje da je GenAI poboljšao mogućnosti proizvoda, a 47 posto navelo je da je doveo do uštede troškova.

Sporo usvajanje LLM-ova od strane poduzeća uzrokovano je nedostatkom znanja, zajedno s problemima vezanim uz troškove i usklađenost. Otprilike 84 posto izjavilo je da svoje vještine trebaju poboljšati zbog povećanog interesa za doktorske studije, a 19 posto da su dobro razumjeli kako modeli generiraju odgovore.

Dok je većina organizacija u anketi izrazila sklonost izgradnji i prilagodbi vlastitog LLM-a, 46 posto ih je infrastrukturu smatralo najvećom preprekom za njihovo pretvaranje u proizvode. Ispitanici su također naveli složenost i nedostatak talenta kao dodatne prepreke za usvajanje i prihvaćanje umjetne inteligencije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI