KORISNI SHORTCUT NA TIPKOVNICI: 10 najkorisnijih Microsoft Word prečaca | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KORISNI SHORTCUT NA TIPKOVNICI: 10 najkorisnijih Microsoft Word prečaca

Autor Smartlife

Prečaci pri korištenju Microsoft Worda uštedjet će vam puno vremena i živaca

 Microsoft-Word.jpg Izvor: Pexels

Najpoznatiji program za obradu teksta na svijetu - Microsoft Word, američka je tvrtka predstavila 25. listopada 1983. godine. I nakon 4 desetljeća postojanja Microsoft Word prilično je moćan softver za obradu teksta koji koriste milijuni ljudi diljem svijeta.

Ako ste redoviti korisnik Worda onda vam je svakako važno da ga koristite što učinkovitije, a jedan od načina povećanja produktivnosti na poslu je korištenje prečaca na tipkovnici.

Zato vam predstavljamo 10 najmoćnijih, odnosno najkorisnijih Microsoft Word prečaca po izboru stranice GizChina, koji će vam uvelike pomoći u radu te vam rad uvelike olakšati i ubrzati. Ovi tipkovnički prečaci su među najčešće korištenim u Wordu, brzo se uče i vrlo su praktični. Jednostavni su za korištenje i mogu vam uštedjeti puno vremena dok radite u programu Microsoft Word.

1. CTRL + C / CTRL + X / CTRL + V

Ovo su daleko najčešće korišteni tipkovnički prečaci u Wordu: Ctrl + C koristi se za kopiranje teksta ili objekta, Ctrl + X koristi se za izbacivanje ("rezanje") odabranog teksta, a Ctrl + V koristi se za kopiranje ("zalijepi") teksta, slika ili grafika spremljeni u međuspremnik.

2. CTRL + Z / CTRL + Y

Ctrl + Z je tipkovnički prečac za naredbu Undo, koja poništava posljednju radnju u dokumentu (upisivanje, brisanje, formatiranje itd.). Ctrl + Y je naredba Ponovi koja vam omogućuje da ponovite zadnju radnju koju ste prethodno poništili.

3. CTRL + A

Ctrl + A je tipkovnički prečac koji odabire cijeli tekst u dokumentu. Osim u Wordu, koristi se i u drugim programima za obradu teksta za brzo označavanje teksta u dokumentu.

4. CTRL + S

Istovremeni pritisak na tipke Ctrl + S koristi se za spremanje dokumenta u Wordu.

 Microsoft Office.jpg Izvor: Marko Čavić

5. CTRL + F

Ctrl + F otvara okvir za pretraživanje unutar teksta, s kojim možete lakše pronaći određenu riječ ili izraz u tekstu, pogotovo ako se radi o dugačkom dokumentu. Unutar okvira nalazi se i opcija "Zamijeni" pomoću koje možete jednostavno zamijeniti riječ ili više riječi unutar teksta nekom drugom.

6. CTRL + B / CTRL + I / CTRL + U

Ova tri prečaca koriste se za oblikovanje teksta. Kombinacija Ctrl + B koristi se za podebljavanje teksta (bold), Ctrl + I prebacuje označeni tekst u italik (tj. kurziv) dok se kombinacijom tipki Ctrl + U podcrtava označeni tekst.

7. CTRL + L / CTRL + E / CTRL + R

Ova tri prečaca koriste se za oblikovanje teksta u Wordu. Kombinacija Ctrl + L poravnava tekst ulijevo, Ctrl + E centrira tekst u sredini dokumenta dok Ctrl + R poravnava odabrani tekst udesno.

8. CTRL + K

Prečac Ctrl + K otvara okvir za umetanje hiperveze u odabrani dio teksta (link).

9. CTRL + P

Kombinacija tipki Ctrl + P otvara prozor za ispis dokumenta. U njemu možete promijeniti postavke i pregledati kako će dokument izgledati u konačnoj verziji prije ispisa.

10. ALT + CTRL + 1 / ALT + CTRL + 2 / ALT + CTRL + 3

Ovi se prečaci koriste u Wordu za postavljanje različitih stilova naslova, podnaslova i blokova naslova (Naslov 1, Naslov 2 i Naslov 3) u dokumentu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI