WILDLIFE WATCH: Tehnologije omogućuju lakši život u divljini | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

WILDLIFE WATCH: Tehnologije omogućuju lakši život u divljini

Autor Krunoslav Ćosić

Uz pomoć Samsungovih pametnih telefona imamo direktan uvid u život divljih životinja

 Wildlife Watch (2).JPG Izvor: Samsung

Ako se pitate što u ovom trenutku rade slonovi i nosorozi u Južnoj Africi možete to vidjeti zahvaljujući Samsungovom projektu Wildlife Watch čime se istovremeno životinje štite i od krivolova. Primijetite li nešto sumnjivo dok uživate u pogledu na životinje možete upozoriti organizaciju Africam i Black Mamba Anti-Poaching Unit.

Moguće je to zahvaljujući pametnim telefonima Samsung Galaxy S21 Ultra i Galaxy S23 Ultra koji se nalaze na terenu, u divljini, a omogućuju 24-satni prijenos uživo iz prirodnog rezervata Balule, dio nacionalnog parka Kruger.

 Wildlife Watch (6).JPG Izvor: Samsung

Kako izgleda pilot projekt već nas je informirala Leitah Mkhabela, rendžerica Black Mambe. Zanimalo nas je i što se događa izvan 200-megapikselnog senzora Adaptive Pixel i 10x optičkog zooma na telefoto kameri Samsunga Galaxy S23 Ultra.

Leitah Mkhabela nam objašnjava koje im sve prednosti i pomoć u radu omogućuju Samsungovi telefoni: „Uređaji povećavaju našu učinkovitost dok smo u patroli te nam pomažu poboljšati sigurnost i komunikaciju s timom koji se nalazi u bazi. Kamere mobitela povećavaju i našu sposobnost da bolje pratimo svijet oko sebe.“

Koristeći najnoviju tehnologiju kamere u prenamijenjenim uređajima Samsung Galaxy S22 Ultra i novim Galaxy S23 Ultra Leitah i njezina ekipa mogu snimiti visokokvalitetne fotografije svih dokaza krivolova, čak i noću.

 Leitah_Mkhabela, Wildlife Watch.jpg
Leitah_Mkhabela
Izvor: Samsung

Kao što možemo pretpostaviti, u afričkom grmlju su takvi uvjeti da nije uvijek dostupno savršeno osvjetljenje za snimanje. Ipak, zahvaljujući dobroj kvaliteti snimljenih slika i podacima prikupljenima za dijeljenje s bazom rendžeri imaju prednost kada je u pitanju praćenje kretanja lovokradica ili ozlijeđenih životinja.

Telefonirate li puno tijekom dana, pitali smo Leitah? „Da. Važno je održavati otvorenu komunikaciju s našim timom jer imamo različite patrole po cijelom Baluleu. Dok jedan tim čisti drugi patrolira ogradom te je stoga dobro stalno komunicirati o tome što se događa na terenu. Također, to je odličan način za ostati u kontaktu sa svojom obitelji, kada sam odsutna. Nakon što mi završi smjena mogu s njima, preko video poziva, podijeliti priče iz buša.

U prirodnom rezervatu Balule koriste se i SmartTags, a Samsung je nedavno predstavio drugu generaciju SmartTag2 koja donosi duže trajanje baterije, do čak 700 dana.

 Wildlife Watch (1).JPG Izvor: Samsung

„Testiramo može li Galaxy SmartTag poboljšati sigurnost tijekom patrole i pomoći nam u koordinaciji napora za očuvanje. Rendžeri koji nemaju mobilne telefone dobit će SmartTag kako bi središnjica kroz aplikaciju SmartThings Find mogla pratiti gdje se pojedinci nalaze u rezervatu. Također razmatramo kako Galaxy SmartTag možemo koristiti na opremi na terenu, kako se ne bi izgubila“, pojašnjava Leitah te dodaje kako u regiji Balule West imaju dostupnu 3G mobilnu mrežu, što je dovoljno za održavati komunikaciju kad su u patroli. Istovremeno, infrastruktura na terenu je sve bolja.

Naš drugi sugovornik je Peter Stewart, direktor Africama. I od njega smo dobili zanimljive odgovore o tamošnjem životu, ali i jesu li se životinje već navikle na prisutnost tehnologije u svom okruženju i kako reagiraju na kamere. Ponašaju li se drugačije kada kameru Samsunga Galaxy S23 Ultra uperite u njih?

 Peter_Stewart, Africam, Wildlife Watch.jpg
Peter Stewart
Izvor: PHILLIP STEFFN/PHILLSTEFFNYSAFARIS@GMAIL.COM

„Uobičajeno, turisti i zaštitari prirode promatraju divlje životinje u neposrednoj blizini, iz udobnosti i sigurnosti svojih safari vozila. Kod Samsunga Galaxy S23 postavljenih na terenu sve što je vezano uz upravljanje obavlja se na daljinu, što rezultira daleko opuštenijom interakcijom sa životinjama. U većini slučajeva životinje su potpuno nesvjesne kamera.“

Vedro nebo i mala oblačnost neba jamac su da će zaštitari i rendžeri na terenu moći napuniti baterije svojih uređaja. Većina ih se napaja sa solarnom energijom, a Peter nam otkriva da su do sada imali sreće te vrlo malo problema s napajanjem.

Program Wildlife Watch je pilot projekt koji će jednom doći do svog kraja. Postoji li daljnji plan te kako će proširenje inicijative Wildlife Watch koristiti jedinici?

„Radeći zajedno sa Samsungom i The Black Mamba Anti-Poaching Unit (jedinicom koja se bori protiv krivolova) moramo pratiti utjecaj naše tehnologije na proširenje programa, prije nego što napravimo bilo kakve planove za sljedeću fazu kampanje“, kaže Peter te dodaje da blisko surađuju sa svim partnerima kako bi osigurali da se tehnologija koristi za podršku najkritičnijim izazovima.

 Wildlife Watch (5).JPG Izvor: Samsung

„Samsungovi su se uređaji vrlo dobro pokazali u izazovnom i surovom okruženju. Kampanja nam je pomogla proširiti naš domet povezivanja i mrežu kamera osiguravajući više pozornosti na divlje životinje i potencijalne prijetnje koje im prijete“, informira nas na kraju Peter Stewart, direktor Africama.

Uz projekt Wildlife Watch tvrtke Samsung tisuće ljudi diljem svijeta mogu preuzimanjem uloge virtualnog nadzornika na wildlife-watch.com spriječiti krivolov u afričkoj divljini. Korisnici mogu upozoriti stvarne nadzornike na terenu u slučaju da vide životinje u opasnosti ili ako uoče znakove krivolova.

Klikom na dnu prijenosa uživo mogu podijeliti svoja zapažanja putem snimke i potaknuti druge na akciju. Isto tako, moguće je donirati i sredstva organizaciji Black Mamba Anti-Poaching Unit.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI