NEĆETE VJEROVATI: 5G je konačno stigao i u Brussels | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NEĆETE VJEROVATI: 5G je konačno stigao i u Brussels

Autor Krunoslav Ćosić

Glavni grad Belgije neobičan je primjer kako tehnologija može biti zaustavljena u svojem razvoju

 Brussels (1).jpg Izvor: Noah Frohn / Pixabay

Pravila o zračenju su konačno ublažena te je otvoren put za početak rada 5G usluge već u rujnu 2023. Time su prevladane zakonodavne prepreke kako bi se i belgijski grad pojavio na karti gradova s brzim internetom jer 5G tehnologija pruža podršku za naprednije i pametnije usluge nego što ih omogućuje 4G.

Prethodno je bilo potrebno obaviti zahtjevan zakonodavni proces kako bi se omogućila nadogradnja ili zamjena antena za distribuciju 5G-a u cijeloj regiji Bruxellesa. Svoj pristanak dao je i parlament, a uredba koja dopušta postavljanje 5G antena objavljena je u službenom listu, piše Alertify.

Time je završena blokada koja je na snazi još od 2019. godine kada su 5G piloti bili blokirani. Konačno mrežni operatori Proximus, Telenet-Base i Orange mogu podnijeti zahtjev briselskoj upravi za okoliš za licencu za upravljati 5G antenama. Odgovor bi trebali dobiti u roku 30 dana do najviše osam tjedana.

 5G.jpg Izvor: Zz / Pixabay

Ipak, Brisel neće tako brzo sustići ostale svjetske gradove u kojima je 5G već odavno postao konstanta i nije ništa novo. Do potpune pokrivenosti grada s 5G signalom proći će i godina dana, iako se mnoge postojeće 4G antene mogu brzo nadograditi.

Glavni problem koji je priječio postavljanje 5G baznih stanica po Brusselsu bilo je ograničenje emisija zračenja od 6 V/m. Novim pravilnikom dopušteno je najviše 14,5 volti po metru.

Sedmogodišnja studija Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (ICNIRP) je zaključila kako u spektru ispod 6 GHz nema dokaza da 5G mobilne mreže predstavljaju bilo kakvu prijetnju ljudskom zdravlju.

Podršku novim pravilima dali su i političari, a prethodnih smo godina svjedočili protestima manjeg dijela građana koji su iz straha tražili da se zabrani uvođenje 5G mreža. Smatrali su kako će 5G u grad dovesti „elektro-smog“ te predstavlja neobranjivu prijetnju našem zdravlju i zdravlju svih živih bića.

Bilo je i liječnika i znanstvenika koji su tražili da se ne žuri s razvojem 5G-a jer smatraju da je 5G eksperiment na ljudskoj vrsti i okolišu. Srećom, bili su u manjini. Poznato je kako još nitko nije umro od GSM zračenja.

 Brussels (2).jpg Izvor: lexi lauwers / Pixabay

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI