NAJNOVIJA TEHNOLOŠKA RJEŠENJA: Digitalna transformacija industrije i društva | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NAJNOVIJA TEHNOLOŠKA RJEŠENJA: Digitalna transformacija industrije i društva

Autor Krunoslav Ćosić

Ericsson Nikola Tesla je kroz događaj Imagine Possible predstavio inovativna ICT rješenja

 Ericsson Nikola Tesla 06-2023 (7).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Uz osvrt na novitete s vodećeg tehnološkog eventa, Mobile World Congressa koji je početkom ožujka održan u Barceloni, Ericsson Nikola Tesla je u zagrebačkom sjedištu predstavio ICT rješenja koja unaprjeđuju život ljudi i stvaraju novu vrijednost. Na početku smo se vratili u prošlost, ali i pogledali u budućnost, kroz šest generacija mobilne telefonije.

 Ericsson Nikola Tesla 06-2023 (9).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić


Na grafovima možete vidjeti usporedbu Hrvatske s globalnim trendovima što se tiče prijenosa podataka kroz mobilne mreže kao i tehnologije koje se pri tome koriste.

 Ericsson Nikola Tesla 06-2023 (10).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

 Ericsson Nikola Tesla 06-2023 (11).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić


Kroz brojne demoe i izlaganja uživo mogli smo saznati sve o privatnim 5G mrežama i prednostima koje one tvrtkama omogućuju, poput osigurane brzine prijenosa podataka te male latencije koja je poželjna u industrijskim postrojenjima kojima „network slicing“ znači da ostali korisnici na baznim stanicama ne utječu na kvalitetu koju tvrtka treba i zahtijeva. Za korištenje privatne 5G mreže potrebno je i odobrenje HAKOM-a, zbog korištenja frekvencijskog spektra, a takvo ulaganje je uglavnom simboličnog iznosa.

Predstavljena su rješenja raznih baznih stanica koje se koriste za manje unutarnje prostore, ali i za pokrivanje većih površina. Pojedine bazne stanice omogućuju korištenje više telekom operatora, što se bitno razlikuje od dijeljenja stupa na kojem se nalaze bazne stanice.

 Bazna stanica Ericsson AIR 5343 B258 s pasivnim hlađenjem mase je 20 kg.jpg
Bazna stanica Ericsson s pasivnim hlađenjem AIR 5343 B258 mase je 20 kg
Izvor: Krunoslav Ćosić

 Bazne stanice Ericsson 06-2023.jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

Na taj se način štedi električna energija, što je u posljednjih godinu i pol dana postala vrlo bitna stavka, zbog povećanja koja su veća i od 600 posto. Spoji li se tako 100 baznih stanica jednog i 100 baznih stanica drugog operatora oni će istu pokrivenost moći ostvariti sa 120 uređaja, što je svakome od njih ušteda od 40 baznih stanica. Moguće je u jednoj baznoj stanici integrirati i više frekvencijskih područja.

Vidjeli smo i primjenu stanica s dronovima koji mogu biti postavljeni na udaljenoj lokaciji, na kojoj se i samostalno nadopunjavaju dok se upravljanje obavlja daljinski. Praktični su za poljoprivredu, na primjer, pa vlasnik parcele može daljinski provjeriti stanje svojih usjeva, boju kultura i prepoznati bolest ako je počela zahvaćati biljke.

 Ericsson Nikola Tesla 06-2023 (2).jpg Izvor: Ericsson Nikola Tesla

Kompanijskim kupcima, poslovnim partnerima, predstavnicima akademske zajednice i novinarima predstavljen je niz zanimljivih tehnoloških područja koja nude nove mogućnosti: 5G monetizacija, 5G SA (standalone) mreže, otvorena mrežna sučelja i mrežne funkcionalnosti, network slicing, New Radio mreže, energetska učinkovitost, mikrovalna rješenja, OSS/BSS (operativni i poslovni sustavi podrške) i 5G privatne mreže.

Uz najnovije Ericssonove radijske proizvode demoi su bili vezani uz industrijsku primjenu 5G mreža na primjeru pametnih rješenja iz energetike i digitalnih blizanaca (digital twins) te udaljene 5G kontrole robota.

ICT rješenja Ericssona Nikole Tesle za digitalnu transformaciju društva uključuju uporabu geoprostornih informacija iz javnih pokretnih komunikacijskih mreža i korištenje virtualnih asistenata, a korisni podaci se obrađuju na temelju umjetne inteligencije i strojnog učenja što nudi novu razinu kvalitete podataka uz konsolidaciju i vizualizaciju.

U području e-Okoliša predstavljena su zelena rješenja za industriju, gradove i praćenje ispravnosti voda, uz ESG izvještavanje.

 Ericsson Nikola Tesla 06-2023 (8).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

 Ericsson Nikola Tesla 06-2023 (1).jpg Izvor: Krunoslav Ćosić

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI