GOOGLE POČINJE OTVARATI PRISTUP BARDU: Što nudi konkurent ChatGPT-ju? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

GOOGLE POČINJE OTVARATI PRISTUP BARDU: Što nudi konkurent ChatGPT-ju?

Autor Davor Dakić

Prve su na redu SAD i Velika Britanija, a s vremenom će se ponuditi i u drugim zemljama te na više jezika

 Google Bard (8).jpg Izvor: Bard

Generativna umjetna inteligencija, iako je još u ranom eksperimentu, od sada je omogućena korisnicima dviju zemalja, na engleskom jeziku. Google će tako omogućiti korisna AI iskustva ljudima, tvrtkama i zajednicama.

Bard možete koristiti kako biste povećali svoju produktivnost, ubrzali svoje ideje i potaknuli svoju znatiželju. Možete zamoliti Barda da vam da savjete kako postići svoj cilj čitanja više knjiga ove godine, objasniti kvantnu fiziku jednostavnim riječima ili potaknuti vašu kreativnost ocrtavanjem posta na blogu.

 Google Bard (1).gif Izvor: Google

Iz Googlea ističu da su do sada puno naučili testirajući Bard, a sljedeći ključni korak u poboljšanju je dobivanje povratnih informacija od što više ljudi. Bard pokreće veliki istraživački jezični model (LLM - large language model), to je posebno lagana i optimizirana LaMDA verzija te će se s vremenom ažurirati novijim, sposobnijim modelima.

Temelji se na Googleovom razumijevanju kvalitetnih informacija. LLM možete zamisliti kao mehanizam za predviđanje. Kada dobije upit generira odgovor odabirom, jednu po jednu riječ, od riječi koje će vjerojatno doći sljedeće. Odabir najvjerojatnijeg izbora svaki put ne bi doveo do vrlo kreativnih odgovora, stoga je uključena određena fleksibilnost. Što više ljudi bude koristilo LLM-ovi će bolje predviđati koji bi odgovori mogli biti od pomoći.

 Google Bard (6).jpg Izvor: Google

 Google Bard (7).jpg Izvor: Google

Iako je LLM uzbudljiva tehnologija nije bez svojih mana. Na primjer, budući da uči iz širokog spektra informacija koje odražavaju predrasude i stereotipe iz stvarnog svijeta, one se ponekad pojavljuju u rezultatima. I mogu pružiti netočne, obmanjujuće ili lažne informacije dok ih prezentiraju pouzdano. Na primjer, kad su LLM zamolili da podijeli nekoliko prijedloga za jednostavne sobne biljke, Bard je uvjerljivo iznio ideje...ali neke su stvari bile pogrešne poput znanstvenog naziva za biljku ZZ.

Iako je važno biti svjestan ovakvih izazova, još uvijek postoje nevjerojatne prednosti LLM-a kao što je brza ljudska produktivnost, kreativnost i znatiželja. Kada koristite Bard često ćete dobiti izbor između nekoliko različitih nacrta odgovora kako biste mogli odabrati najbolju polaznu točku za sebe. Od tamo možete nastaviti surađivati s Bardom, postavljajući dodatna pitanja. A ako želite vidjeti alternativu, Bard uvijek može pokušati ponovno.

 Google Bard (4).jpg Izvor: Google

 Google Bard (5).jpg Izvor: Google

Bard je izravno sučelje za LLM i smatra ga se komplementarnim iskustvom Google pretraživanju. Bard je dizajniran tako da možete jednostavno pokrenuti Google pretraživanje kako biste provjerili njegove odgovore ili istražili izvore na webu.

Kliknite "Google it" da biste vidjeli prijedloge za upite, a Pretraživanje će se otvoriti u novoj kartici kako biste mogli pronaći relevantne rezultate i kopati dublje. Google planira integrirati LLM-ove u Pretraživanje na još dublji način te dodavati nove mogućnosti uključujući kodiranje, više jezika i multimodalna iskustva.

Možete se na bard.google.com prijaviti kako biste isprobali Bard. Od danas je počelo uvođenje pristupa u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu i s vremenom će se proširiti na više zemalja i jezika.

 Google Bard (1).jpg Izvor: Google

 Google Bard (3).jpg Izvor: Google

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI