VRIJEDNOST STARTUPOVA: U posljednjih 10 godina povećala se 19 puta | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

VRIJEDNOST STARTUPOVA: U posljednjih 10 godina povećala se 19 puta

Autor Krunoslav Ćosić

U našoj regiji je „rođeno“ 19 jednoroga (unicorna), što govori o vrijednosti ovog tržišta

 CircuitMess (2).jpg Izvor: CircuitMess

Iako u svijetu danas postoji 150 milijuna startupova, a svake godine otvori se više od 50 milijuna novih, više od 90% startupova prestane poslovati u prvoj godini. „Njihovo je putovanje nepredvidivo i ispunjeno neizvjesnošću, a kako bi preživjeli uz kapital i ulaganja neophodne su im odgovarajuće vještine, iskusni mentori, mogućnosti umrežavanja, te, posebno u našoj regiji, lakši pristup globalnim tržištima i korisnicima“, ističe Alfredo Giannattasio, regionalni direktor marketinga i operacija, Microsoft Multi-Country regije.

 Alfredo Giannattasio_hi res.jpg
Alfredo Giannattasio
Izvor: Lucia Ceriani

Startupovi pokreću inovacije i napredak u svakom segmentu gospodarstva rješavanjem izazova ili osmišljavanjem novih načina rada. Oni pokreću digitalnu transformaciju tradicionalnih industrija i igrača na tržištu te time stvaraju neprekidan ciklus razvoja talenata i, posljedično, više prilika za zapošljavanje.

Startupovi u srednjoj i istočnoj Europi sve više privlače pažnju investitora širom svijeta. Predviđanja pokazuju da se vrijednost startupova u posljednjih 10 godina povećala 19 puta, a u regiji je „rođeno“ 19 jednoroga (unicorna).

Baltička regija smatra se domom nekih od najvećih europskih startupova s Estonijom na čelu. Estonski IT startup CostPocket razvio je aplikaciju za prepoznavanje teksta koja može digitalizirati papirnate dokumente s velikom točnošću u roku od nekoliko sekundi omogućujući tvrtkama učinkovitije korištenje njihovog vremena.

 CostPocket.jpg
CostPocket
Izvor: CostPocket

U Litvi isLucid kreira dodatnu vrijednost za tvrtke iz transkripata sastanaka. Softver na Microsoft Teams platformi organizira transkripte i čini ih djeljivima, pretraživima i integriranima s rješenjima za upravljanje zadacima koje preferira organizacija klijenta.

Kad se u priču ubaci i umjetna inteligencija modeli temeljeni na AI-ju predviđaju potencijalne zadatke i preformuliraju govorni jezik u kvalitetno napisane bilješke na više od 30 jezika. U Latviji, startup tvrtka RoboEatz izumila je potpuno autonomni robotski kuhinjski sustav koji priprema, kuha i poslužuje širok raspon jela. Koristeći aplikaciju RoboEatz, kupci biraju svoj jelovnik s mogućnošću personalizacije, uključujući ili isključujući sastojke na temelju svojih prehrambenih preferencija.

 RoboEatz.jpg
RoboEatz
Izvor: RoboEatz

Korisni primjeri

U istočnoj Europi i Euroaziji bugarska startup tvrtka Fantasian Ltd razvila je softver Fantastic stay za upravitelje i vlasnike nekretnina. Koristeći ovaj softver, oni nadziru svoje liste na platformama za iznajmljivanje na odmoru i svoje web stranice za rezervacije – sve s jedne nadzorne ploče.

U Mađarskoj je startup tvrtka EDUardo Business Simulation stvorila zanimljivu platformu za poslovnu simulaciju, temeljenu na Microsoftovim tehnologijama. Platforma pruža izuzetan obrazovni sadržaj u obliku interaktivnih studija slučaja i stoga se može lako integrirati u projekte učenja u korporacijama, ustanovama za obuku i poslovnim školama.

 Resilient Startups_hi res.jpg Izvor: Microsoft

U Ukrajini je sjajan primjer inovacije putem umjetne inteligencije, a dolazi od startup tvrtke Elai.io. Ovaj startup omogućuje korisnicima korištenje teksta za generiranje videosadržaja i prilagođenih AI videa koji prikazuju stvarne ljude.

Kazahstanski startup Uniqa pruža korisnicima mogućnost korištenja umjetne inteligencije u svakodnevnom životu. Uniqa prikuplja i analizira podatke iz stvarnih razgovora u stvarnom vremenu 24/7, a zatim ih prikazuje u Power BI izvješćima koja pomažu u donošenju učinkovitih upravljačkih odluka.

Hrvatska i regija

Naša regija također se može pohvaliti rastućom startup scenom. Make IT Easy hrvatski je tehnološki startup čija se platforma mobilityONE bazira na oblaku, a povezivanjem s vozilima omogućava jednostavniji fleet management, odnosno svakodnevno upravljanje aktivnostima i troškovima.

 Make IT Easy mobilityONE.jpg
Make IT Easy mobilityONE
Izvor: Make IT Easy

 CircuitMess.jpg
CircuitMess
Izvor: CircuitMess

Hrvatski startup CircuitMess, već dobro poznat kao hardverska tvrtka, dizajnira i proizvodi edukativne i zabavne elektroničke uređaje kao što su STEM igračke za učenje, koje su dostupne i u trgovinama diljem Amerike.

Softverska platforma srpskog startupa B2Bee sadrži nekoliko integriranih aplikacija. Njihova strategija je obuhvatiti end-to-end potrebe veletrgovaca preko prodajnih kanala – od primitka do isporuke. Hrvatski Infobip i Rimac prednjače primjerom, izrastajući iz regionalno poznatih startupova u regionalne jednoroge 2020., odnosno 2022. godine.

 B2Bee.jpg
B2Bee
Izvor: B2Bee

U Sloveniji je QLECTOR Ltd razvio rješenja za proizvodnju temeljena na umjetnoj inteligenciji koja pokreće QLECTOR LEAP AI Platformu i digitalnog blizanca koji omogućuje planerima i koordinatorima timova da zajedno kreiraju optimalne planove te planiraju proizvodnju, zatvarajući jaz između teorije planiranja proizvodnje i realnosti u pogonu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI