PRILIKOM INSTALACIJE FIREFOXA NISTE NA SVE PRISTALI Ili ipak jeste?! | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

PRILIKOM INSTALACIJE FIREFOXA NISTE NA SVE PRISTALI Ili ipak jeste?!

Autor Smartlife

Mozillin Firefox je gori od Googleovog Chromea

 Mozilla Firefox Izvor: Thiago Prudencio / Zuma Press / Profimedia

Najveći broj korisnika smatra da su njihovi podaci sigurniji kada koriste Firefox nego Chrome ili Edge preglednik. Ali, ispostavilo se kako „vatrena lisica“ do svojih servera redovito šalje podatke o svemu što utipkate u pretragama, zajedno s informacijama o vašoj lokaciji.

Firefox Suggest

Kako bi nova opcija nazvana Firefox Suggest, implementirana 5. listopada 2021. godine u Firefox, mogla raditi kako treba Firefox prikuplja sve podatke o pretragama koje utipkate, zajedno s vašom lokacijom. Ukoliko imate Firefox 93, dobili ste i Firefox Suggest, novu opciju pretrage koja u polje s pretragama ubacuje reklame.

Mozilla se pravda da je ćete uz Suggest alat bolje pretraživati internet, brže vas dovodeći do onoga što ste željeli pronaći. Ovo funkcionira tako što, kada utipkate neku pretragu, nećete dobiti samo standardne Googleove prijedloge kako završiti pretragu nego i Firefox Suggest rezultate koji vas usmjeravaju na određene stranice.

Neki od tih prijedloga su sponzorirani, ali se, srećom, mogu jednostavno isključiti. Potrebno je otići u podešavanja, “Privacy & Security” i u dijelu “Address Bar — Firefox Suggest” isključite opcije “Contextual Suggestions” i “Include occasional sponsored suggestions.” Kada isključite Firefox Suggest, Mozilla više neće prikupljati podatke o vašim pretragama i lokacijama.

Automatski uključena opcija

S ažuriranjem Firefox preglednika na najnoviju verziju Firefox Suggest je automatski aktiviran, doduše samo na području SAD-a, za sada. Firefox ono što utipkavate, osim do Googlea, šalje i do svojih servera kako bi se dobile preporuke za bržu i efikasniju pretragu. Kontekstualna pretraga koju koristi Firefox zahtijeva što više podataka kao i vašu lokaciju, kako biste dobili bolje preporuke. Međutim, za što se još sve koriste ti podaci za sada nije poznato.

The New Firefox Redesign
Izvor: Youtube

Mozilla kaže kako podatke koje prikuplja koristi samo za rad i unaprjeđenje Firefox Suggest pretrage kao i da će biti “potpuno transparentni oko toga koje podatke prikupljaju od vas, kako ih koriste i što novo možete očekivati u budućnosti”.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI