NAJINOVATIVNIJE ZEMLJE SVIJETA Gdje je u tom društvu Hrvatska? | SmartlifeHR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NAJINOVATIVNIJE ZEMLJE SVIJETA Gdje je u tom društvu Hrvatska?

Autor Krunoslav Ćosić

Inovacije još uvijek cvjetaju u nekim sektorima unatoč globalnom gospodarskom usporavanju i pandemiji koronavirusa

 Inovacije (1) Izvor: Shutterstock

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO - World Intellectual Property Organization) objavila je Globalni indeks inovacija za 2021. godinu. Ocjenjivali su razine inovacija u 130 gospodarstava, usredotočujući se na dugačak popis kriterija poput ljudskog kapitala, institucija, tehnologija i kreativne proizvodnje kao i na sofisticiranost tržišta i poslovanja, između ostalih.

Inovacije se još uvijek stvaraju unatoč globalnom gospodarskom usporavanju i pandemiji koronavirusa, osobito u industrijama koje se odnose na javno zdravstvo i okoliš.

 Inovacije (2) Izvor: Shutterstock

Švicarska je na vrhu WIPO ljestvice s ocjenom 65,5 od 100, što je jedanaesti put da je proglašena svjetskim liderom u inovacijama. Švedska je druga s ocjenom 63,1 dok Sjedinjene Američke Države zauzimaju treće mjesto s ocjenom 61,3. Slijedi Velika Britanija (59,8).

Jedan od najvećih pobjednika na ljestvici za 2021. godinu je Južna Koreja koja se s 10. mjesta u 2020. godini popela na 5. mjesto u 2021. Šesta je Nizozemska (58,6), Finska (58,4) dok osmo mjesto zauzima Singapur s ocjenom 57,8. Njemačka je na 10. mjestu.

Kina je sada 12. najinovativnija nacija na svijetu, a na 14. mjestu je bila u 2020. i 2019. te na 17. mjestu u 2018. godini. Kina je također proglašena najinovativnijom zemljom s višim srednjim prihodom ispred Bugarske (ukupni rang 35) dok je Vijetnam (ukupni rang 44) bio prvi na listi zemalja s nižim srednjim prihodom, a slijedi ga Indija (ukupni rang 46), prenosi Statista.

Slovenija je na 32. mjestu, Hrvatska na 42. mjestu, Crna Gora je 50., a Srbija na 54. mjestu. Bosna i Hercegovina je zauzela 75. mjesto.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI