ZOTERIA: Aplikacija za borbu protiv LGBTQ+ zločina iz mržnje | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ZOTERIA: Aplikacija za borbu protiv LGBTQ+ zločina iz mržnje

Autor Ivan Vukić

Aplikacija je u Velikoj Britaniji pokrenuta nakon porasta prijavljenih incidenata

 Zoteria (3).jpg Izvor: Google Play Store

Zaklada Vodafone, dobrotvorni ogranak tvrtke britanskog telekom operatora, želi pomoći LGBTQ+ zajednici i široj javnosti da se udruže i pozabave problemom LGBTQ+ zločina iz mržnje.

Aplikacija Zoteria omogućuje ljudima prijavljivanje incidenata zločina iz mržnje, bilo protiv njih samih ili u ime nekog drugog te pristup podršci LGBTQ+ dobrotvornih organizacija. Također ima za cilj poboljšati izvješćivanje o trendovima koji se odnose na LGBTQ+ zločine iz mržnje i tako izgraditi točniju sliku problema diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Besplatna za preuzimanje putem trgovina aplikacijama Zoteria je odgovor na rekordan porast prijava LGBTQ+ zločina iz mržnje u Engleskoj i Walesu, spojeno s nedavnim vladinim statistikama koje pokazuju povećanje homofobnih i bifobnih incidenata mržnje od 41% i povećanje transfobnih incidenata mržnje od 56%, u usporedbi s 2021. godinom.

 Zoteria (1).jpg Izvor: Vodafone

Novo istraživanje pokazuje da je više od dvije trećine (68%) LGBTQ+ ispitanika bilo žrtvama zločina iz mržnje u 2021. godini, a više od četvrtine (27%) bilo je fizički ozlijeđeno napadom. Tri četvrtine (75%) ispitanika kaže da nisu prijavili incident jer su smatrali da je bio previše beznačajan (53%) ili nisu vjerovali da će ga vlasti ozbiljno shvatiti ili učiniti bilo što u vezi s tim (42%). Ogromnih 87% LGBTQ+ ispitanika je izjavilo da bi pozdravili jednostavnu metodu, poput aplikacije, za pristup pomoći i savjetima i prijavu takvih incidenata.

Zoteria omogućuje svakome da prijavi incidente mržnje izravno humanitarnim organizacijama za podršku LGBTQ+ na povjerljiv način, bilo u svoje ili u ime nekog drugog. Za korisnike aplikacije koji žele podršku, Galop, britanska LGBT+ dobrotvorna organizacija za borbu protiv zlostavljanja, obratit će se i pružiti siguran prostor za razgovor.

 Zoteria (2).jpg Izvor: Apple App Store

Osim što pomaže u podršci Zoteria također ima za cilj poboljšati podatke prikupljene o LGBTQ+ incidentima mržnje. Anonimizirani regionalni i gradski podaci bit će dostupni lokalnim vlastima kako bi mogle bolje razumjeti problem unutar svoje regije.

Podaci će također pomoći u isticanju problema s kojima se suočavaju LGBTQ+ osobe iz etničkih manjina, a nedavne britanske studije ukazuju na specifične prepreke potpori i dobrobiti zbog utjecaja rasizma i homofobije.

Aplikacija također pruža pristup drugim vitalnim uslugama podrške uključujući LGBTQ+ savjete, usluge mentalnog i seksualnog zdravlja te informacije o lokalnim LGBTQ+ događajima kako bi pomogli ljudima da ostanu povezani sa svojim lokalnim zajednicama.

 LGBTQ+ zastava.jpg Izvor: Elada Vasilyeva / Panthermedia / Profimedia

Nova Vodafoneova studija pokazala je da ljudi izvan LBGTQ+ zajednice imaju ograničeno znanje o problemu ili kako se nositi s njim. Gotovo polovica (49%) ispitanih nije bila sigurna što je LGBTQ+ zločin iz mržnje, a više od četvrtine (28%) priznalo je da ne bi znali što učiniti da su svjedočili takvom incidentu. Više od polovice (53%) ispitanika koji su svjedočili LGBTQ+ zločinu iz mržnje rekli su da ga nisu prijavili.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI