NEDAVNO SE DOGODILA PREKRETNICA: Ima li eSIM budućnost? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

NEDAVNO SE DOGODILA PREKRETNICA: Ima li eSIM budućnost?

Autor Krunoslav Ćosić

Može li se iPhone 14 s eSIM-om smatrati prekretnicom za usvajanje eSIM-a?

 eSIM (3).jpg Izvor: Shutterstock

U pametnim telefonima eSIM postoji od 2017., ali prihvaćanje je polako raslo. Google je sve započeo kada je lansirao Pixel 2 s podrškom za eSIM kao dio "Projecta Fi". Međutim, Apple je bio taj koji je predvodio popularizaciju eSIM-a u industriji.

Uveli su eSIM tehnologiju s iPhoneom XS i od tada su svi lansirani iPhonei kompatibilni s eSIM-om. Znamo da je u rujnu u SAD-u Apple predstavio eSIM iPhone 14. Dakle, nema SIM karticu, za razliku od iPhonea koji su se pojavili u Europi; oni imaju i SIM i eSIM.

Slijedeći Appleove korake drugi proizvođači originalne opreme (OEM) kao što su Samsung, Huawei i Motorola lansirali su pametne telefone s mogućnošću eSIM-a, uglavnom u premium segmentu. Do sada je 14 OEM-ova lansiralo uređaje koji podržavaju eSIM.

 Apple iPhone 14 Pro (7).jpg Izvor: Apple

Apple time de facto postavlja standard u industriji. Vidjeli smo da se to događa više puta u posljednjih nekoliko godina. Naravno, drugi proizvođači originalne opreme možda mogu takve uređaje lansirati nešto brže od Applea, ali tehnologija će se brže primijeniti nakon što je Apple upotrijebi za prodaju iPhonea. To se dogodilo s dvostrukim kamerama, portretnim kamerama, urezom na zaslonu s FaceID-om.

Isti će se fenomen ponoviti s eSIM-om. Google je možda bio prvi koji je lansirao pametni telefon s eSIM-om, a Motorola je možda lansirala prvi telefon na svijetu samo s eSIM-om tri godine prije Applea, ali s ovim lansiranjem vidjet ćemo eksponencijalni porast u lansiranju eSIM-a na pametnim telefonima.

 eSIM pametni telefoni, Counterpoint.jpg Izvor: Counterpoint

Counterpoint vjeruje da je lansiranje eSIM-a točka preokreta za industriju, kako bi se pomoglo prijelazu s fizičke SIM kartice na eSIM. iPhone samo s eSIM-om potaknut će druge proizvođače originalne opreme da se u budućnosti prebace na eSIM.

Zašto Apple bira eSIM?

eSIM se odlikuje višestrukim atributima u usporedbi s tradicionalnom SIM karticom, uključujući pružanje usluga, veličinu, fleksibilnost, sigurnost, korisničko iskustvo i, iznad svega, cijenu. Sa stajališta dizajna uređaja značajke kao što su tanji, manji i uređaji koji su osjetljiviji na energiju, često i sami ugrađeni u veći stroj, također pokreću eSIM rješenja.

Samooprema je najveća prednost za pružatelje usluga, što potiče vrhunsko i ljepše korisničko iskustvo. Mogućnost ponovnog programiranja eSIM-a produljuje životni ciklus SIM-a, donoseći trajnost i praktičnost za korisnike.

 eSIM (2).jpg Izvor: Shutterstock

Iz perspektive potrošača eSIM nudi potencijal za veću fleksibilnost u pristupu uslugama na neprimjetan i siguran način. U isto vrijeme, nudi uštedu vremena i troškova povezanu s nekim od trenutnih procesa pružanja ili aktivacije u trgovini.

Postoje glasine kako Apple želi omogućiti iPhone bez ikakvih portova (za punjenje baterije). Uklanjanje fizičkih SIM kartica moralo bi biti bitan dio toga. Uvođenje dualnih eSIM-ova u iPhone 13 i nedavno u iPhone 14 samo s eSIM-om prvi je pokazatelj da se radi na iPhoneu bez ikakvog priključka. Sljedeći korak idealno bi bio prelazak na iSIM dodavanjem funkcionalnosti izravno u “Apple Silicon” što će dodatno uštedjeti prostor na ploči i dati Appleu još veću kontrolu nad SIM-om.

Jesu li operatori spremni?

Oni postupno usvajaju mogućnosti eSIM-a jer se mnogi suočavaju s izazovima u smislu vjere u tehnologiju, fiksnog načina razmišljanja ili ograničenja troškova. Kako ekosustav uređaja koji podržava eSIM ulazi u mainstream donoseći sve veću svijest potrošača, mnogi operatori su integrirali eSIM tehnologiju u svoje mreže.

 eSIM isporuke pametnih telefona, Counterpoint.jpg Izvor: Counterpoint

U Hrvatskoj eSIM nude A1 Hrvatska i Hrvatski Telekom dok Telemach Hrvatska još uvijek ne nudi tu mogućnost. Jedan od razloga je zasigurno nedostatak većeg broja modela koji podržavaju eSIM, a naročito povoljnijih telefona.

Daljnji poticaj prema eSIM-u bio je nedostatak poluvodiča koji je utjecao na dostupnost fizičkih SIM-ova. I dok su se mnogi aspekti nedostatka poluvodiča poboljšali, to nije u potpunosti slučaj za SIM kartice.

Više od 200 vodećih operatora mobilnih mreža u više od 75 zemalja već podržavaju pružanje i upravljanje eSIM-om, međutim neki su otišli više od toga kada je u pitanju eSIM i smatraju se L.E.A.D.E.R-ima u industriji. Podržavaju u prosjeku 20 ili više uređaja, uključujući pametne telefone, pametne satove, prijenosna računala i tablete.

 eSIM (1).jpg Izvor: Shutterstock

Većina operatora koji podržavaju eSIM uređaje već podržavaju starije Apple uređaje poput iPhonea 13. S lansiranjem iPhonea samo s eSIM-om u SAD-u to je signal telekom operatorima diljem svijeta da se pripreme - eSIM tek dolazi.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI