GDJE JE NAJBOLJI INTERNET U EUROPI? Na Islandu | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

GDJE JE NAJBOLJI INTERNET U EUROPI? Na Islandu

Autor Krunoslav Ćosić

Hrvatska se ne može baš pohvaliti s velikim brzinama prijenosa podataka

 Internet brzina prijenos podataka.jpg Izvor: Pixabay

Na Islandu se surfa prosječnim brzinama od 216,56 Mb/s. Na temelju više od 200 milijuna testova povezivanja provedenih diljem kontinenta Island je okrunjen kao europski prvak u širokopojasnom pristupu u 2022. Pokazuje to godišnje istraživanje portala kabel.co.uk napravljeno u periodu od 1. srpnja 2021. do 30. lipnja 2022.

Iza Islanda su Luksemburg, Lihtenštajn, Andora i Francuska te ove države zaokružuju prvih pet, s prosječnom brzinom preuzimanja između 120 i 220 megabita u sekundi.

Veličina zemlje utječe na brzinu interneta. Na primjer, zemlje poput Luksemburga ili Lihtenštajna imaju prednost jer moraju pružati usluge na manjem području u odnosu na veće zemlje kao što su Njemačka ili Italija.

Francuska je imala dobre rezultate u 2022. čak i ako istraživanje ne uzima u obzir regionalne razlike. Isključujući zemlje s manje od milijun stanovnika, francuska mreža fiksnog interneta treća je u svijetu, iza Tajvana i Japana.

 Prosjecne brzine interneta u 2022.jpg
Prosječne brzine interneta u Mb/s u 2022
Izvor: Statista

Na donjem kraju ljestvice su Bosna i Hercegovina i Albanija kao zemlje s najsporijom internetskom brzinom - prosječne brzine preuzimanja mogu pasti ispod 20 megabita u sekundi. U BiH su brzine 8,16 Mb/s u prosjeku.

Hrvatska i Slovenija spadaju među zemlje s prosječnim brzinama downloada od 20 do 49 Mb/s dok Srbija zauzima bolje mjesto s brzinama od 50 do 99 megabita u sekundi, pokazuje mapa koju prenosi Statista. U Hrvatskoj su brzine 20,74 Mb/s, a u Sloveniji 38,15 Mb/s. Srbija ima prosječne download brzine od 51,84 Mb/s, što je za 250 posto veća brzina nego što ju imaju hrvatski građani.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI