ISPROBALI SMO NOVI IOS 16: Tri najveće novosti Appleovog OS-a | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

ISPROBALI SMO NOVI IOS 16: Tri najveće novosti Appleovog OS-a

Autor Smartlife

Novi zaključani ekran, uređivanje slika te izmjena i opoziv poruka

 iOS-16.jpeg Izvor: Smartlife

Tehnološki gigant iz Cupertina je prvi put predstavio iOS 16 na WWDC događaju u lipnju 2022. Korisnicima iPhone uređaja je nakon toga preostalo samo pričekati najavu iPhone 14 i iPhone 14 Pro telefona jer je premijera novih uređaja vjesnik da novi iOS stiže i na njihove telefone.

Čekanju je sada kraj. Kompanija je prije nekoliko sati tradicionalno poslala nadogradnju na sve podržane uređaje, točnije na 23 različita iPhone uređaja. Nažalost, iOS 16 predstavlja kraj puta za iPhone 6S i iPhone 7 modele kao i za iPhone SE prve generacije, ali su čak i oni jučer dobili iOS 15.7 ažuriranje koje ispravlja sitne bugove.

Što je novo?

Kao i svake godine nova iOS verzija donosi mnoštvo sitnih unaprjeđenja - bilo da su sistemske aplikacije u pitanju, bilo da je sam operativni sustav. Softver kompanije Apple je odavno sazrio. Ne kažemo da je savršen, na neke odluke se jednostavno treba priviknuti, ali postaje sve teže donijeti radikalne promjene i smisliti nove funkcije. Srećom, kompanija se ove godine primarno bavila dijelom operativnog sustava kojeg je godinama zapostavljala, a mi smo izabrali tri najinteresantnije novosti.

Zaključani ekran

Glavna zvijezda novog operativnog sustava je svakako zaključani ekran. Apple je ponovo zamislio kako ovaj dio softvera treba izgledati prelazeći sa samo sata i mase obavijesti na nešto što izgleda kao drugi početni ekran.

Novosti koje su prvo primjetne su da je sat dobio veće dimenzije kao i da se notifikacije sada nalaze na dnu ekrana. Obećani widgeti nas nisu pričekali odmah nakon nadogradnje već smo morali zadržati prst na ekranu, što je otvorilo izbornik za prilagođavanje istog.

Prva opcija koja se korisnicima nudi je odabir nove pozadine. Moguće je izabrati između slika iz galerije (jedne ili više), pozadine napravljene od emotikona po želji, animacije vremenskih uvjeta, astronomskog prikaza (Zemlja, Mjesec, Sunčev sustav) i boje pozadine po želji. Također, Apple nam je i sam ponudio različite izglede zaključanog ekrana, među kojima je bila i dobro poznata riba s prvog iPhonea.

Nakon toga bilo je potrebno odabrati dizajn sata i widgete koje želimo. Apple nudi osam različitih fontova i neograničen broj boja. Osim sata postoje još dva polja - na vrhu se nalazi datum, koji se također može prilagoditi u ovisnosti od informacija koje želimo vidjeti, dok se u polje ispod sata dodaju "klasičniji" widgeti.

Interesantna je i funkcija što odabir pozadine s lako prepoznatljivim predmetom ili osobom blago zaklanja sat i ističe taj predmet ili osobu u prvi plan. Ova funkcija nam je i odličan uvod u sljedeću novost jer koristi istu tehnologiju.

Automatsko cropanje fotografija i Live Text

Nije bitno kada je fotografija snimljena, može biti čak i screenshot - sve dok je predmet ili osoba na toj slici lako prepoznatljiva softveru novi iOS nudi mogućnost da zadržimo prst na njoj, a zatim taj isječak podijelimo ili snimimo u PNG formatu s transparentnom pozadinom. Ova mogućnost je korisna samo onoliko koliko je korisnik maštovit te ne sumnjamo da će naći svoju primjenu.

Dodatno, iako Live Text postoji već neko vrijeme i bio je predmet viralnih videa Apple sada nudi mogućnost kopiranja teksta iz video snimki.

 iOS-16-Live-Text-video.jpeg Izvor: Smartlife

Edit i Undo Send

iMessage aplikacija je poboljšana Undo Send i Edit funkcijama. Ove funkcije rade upravo što im i samo ime govori. Poslali ste pogrešnu poruku? Undo Send. Napravili ste grešku u tekstu i želite je izmijeniti? Edit. Nažalost, ove funkcije su dostupne samo ako i sugovornik koristi iMessage.

Naravno, sve ove funkcije nisu ništa revolucionarno i već smo ih vidjeli u mnogim drugim aplikacijama za dopisivanje, ali nam je svakako drago što ih je konačno i Apple implementirao.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI