Kriptoimovina, kriptovalute, tokeni i stabilne kriptovalute | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Kriptoimovina, kriptovalute, tokeni i stabilne kriptovalute

Autor Krunoslav Ćosić

U vremenu kada svi pričaju o bitcoinu te koliko su neki izgubili ili nekada zaradili saznajte što znače neki pojmovi

 Bitcoin ethereum ripple (2).jpg Izvor: Pexels

U travnju 2022. Europski parlament je započeo s pregovorima sa zemljama EU-a o pravilima koja bi omogućila praćenje i identifikaciju prijenosa kriptoimovine, a kako bi se spriječilo njihovo korištenje u pranju novca, financiranju terorizma i drugim zločinima.

Istovremeno, potrebno je smanjiti i visoki ugljični otisak kriptovaluta koji one stvaraju. Nova pravila imaju za cilj pružiti pravnu sigurnost, podržati inovacije, zaštititi potrošače i ulagače te osigurati financijsku stabilnost.

Prije nego se i sami upustite u kriptosvijet najprije saznajte što su to kriptoimovina, kriptovalute, tokeni i stabilne kriptovalute.

Za razliku od tradicionalnog bankarstva, kriptoimovina nema potrebe za središnjim registrom. To je digitalna imovina koja se može koristiti kao sredstvo razmjene ili za ulaganja, a temelji se na tehnologiji decentraliziranog vođenja evidencije transakcija koja omogućuje sigurno bilježenje transakcija putem mreže računala.

 Bitcoin.jpg Izvor: Pexels

Zbog toga što su transakcije privatne ne odrađuje ih niti za njih jamči središnja banka ili neko javno tijelo. Istovremeno, pojam "kripto" u nazivu sugerira sigurnost budući da se radi o zaštiti kriptografijom.

Prva kriptoimovina bili su bitcoini uvedeni 2008. kao kriptovaluta. Bio je to alternativni način plaćanja valutama koje je izdala središnja banka. Iako ih većina zna nabrojati samo nekoliko u svijetu je do 2020. postojalo 5.600 različitih kriptovaluta.

Procijenjena globalna vrijednost kriptovaluta je 250 milijardi eura, što je još uvijek relativno mali udio u ukupnoj vrijednosti novca u svijetu. Ova generacija kriptoimovine općenito nema temelj u imovini s pripadajućom vrijednošću. Njezina je vrijednost često prilično promjenjiva, što ograničava praktičnu upotrebu pretvarajući kriptoimovinu u oblik rizičnih ulaganja, a ne u korisnu valutu.

 Bitcoin ethereum ripple.jpg Izvor: Pexels

Tokeni su digitalno predstavljanje udjela ili prava na određenu imovinu te predstavljaju noviju kriptoimovinu. Izdaju se za prikupljanje kapitala za nove poduzetničke projekte ili startupove.

Uvođenje novih proizvoda poput stabilnih kriptovaluta (stablecoins) mogao bi biti stabilniji način plaćanja jer je njihova vrijednost potkrijepljena stvarnom imovinom te one donose nove mogućnosti za inovacije i šire korištenje. Uz to se međutim pojavljuju i veće prijetnje, smatraju u Europskom parlamentu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI