RUBIKOVA KOCKA: Kocka koja je promijenila svijet | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

RUBIKOVA KOCKA: Kocka koja je promijenila svijet

Autor Krunoslav Ćosić

Hit iz 1970-ih i 1980-ih izumljen je 19. svibnja 1974. godine, a danas se s kockom možete igrati i online

 Rubikova kocka (4).jpg Izvor: Wachirawit Iemlerkchai / Alamy / Alamy / Profimedia

Rubikovu kocku izumio je mađarski profesor Ernő Rubik. Izvorno ju je nazvao "Čarobna kocka", no 1980. je preimenovana po svom tvorcu i od tada je poznata kao "Rubikova kocka". Tijekom godina uvedene su mnoge varijacije Rubikove kocke. Neke od najpoznatijih su Mini kocka, Rubikova osveta i Profesorova kocka.

Prodano je više od 350 milijuna kocki te je to najprodavanija igračka na svijetu. U međuvremenu, niz prvenstava i natjecanja se proširio svijetom kako bi se provjerilo tko će najbrže riješiti zagonetku. Smatra se kako se čak 20 posto svjetske populacije u 80-im godinama igralo s ovom kockom.

 Rubikova kocka (1).jpg Izvor: Igor Klyakhin / Alamy / Alamy / Profimedia

Rubikova kocka ima više od 43 kvintilijuna mogućih permutacija, točnije 43.252.003.274.489.856.000. Ovaj broj je toliko velik da premašuje broj sekundi koje su prošle od Velikog praska. Unatoč toj činjenici, tijekom godina objavljen je niz algoritama za rješavanje Rubikove kocke.

Neki od njih su jednostavniji, a neki složeniji, ali rezultiraju bržim rješenjima. Trenutni svjetski rekord za rješavanje Rubikove kocke iznosi 3,47 sekundi, postavio ga je Yusheng Du na natjecanju Wuhu Open 2018.

Ukoliko vas privlači ideja s Rubikovom kockom, ali vam se ne da hodati po trgovinama ili čekati dostavu nakon kupnje u online trgovinama, možete online zaigrati igru i pokušati riješiti zagonetku. Ili barem probati.

 Rubikova kocka (3).jpg Izvor: RICARDO SIWIEC / Alamy / Alamy / Profimedia

Poput prave kocke, i u online kocki imate klasičnu 3x3 postavu boja, a igre se nalaze na web stranicama Rubikscu.be, Cube-solver.com i mnogim drugim.

Rubik's Official Cube

Igru Rubik's Official Cube pronašli smo u Appleovoj trgovini App Store, veličine je 26,9 MB te za Apple iPhone zahtijeva minimalno iOS 13.4 ili kasniju verziju. Čuvena Rubikova kocka izaziva vaš um i vještine rješavanja problema.

Legendarni mentalni izazov kod kuće i u pokretu i na mobitelu je zabavan. To je najpoznatija zagonetka na svijetu koja izaziva ovisnost i fascinira obožavatelje od svog lansiranja. Okrenite, uvijte i ponovite – besplatna aplikacija Rubik's Official Cube omogućuje vam da doživite klasičnu zagonetku na potpuno nov način kroz oči AR-a.

 Rubik's Official Cube.jpg Izvor: Apple App Store

Proširena stvarnost omogućuje vam da naučite riješiti stvarnu Rubikovu kocku u otprilike 20 poteza. Naučit ćete kako riješiti pravu Rubikovu kocku koristeći Rubikovu metodu koju su isprobali i testirali milijuni rješavača diljem svijeta. Kažu da je ovo najlakši način za učenje kocke.

Dobit ćete i interaktivno glasovno navođenje dok učite od učitelja kako biste impresionirali svoje prijatelje rješavanjem Rubikove kocke kroz samo 20 poteza.

 Rubikova kocka (2).jpg Izvor: Olekcii Mach / Alamy / Alamy / Profimedia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI