UZ BLAGI OPTIMIZAM: Prihod od mmWave spektra usporava | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

UZ BLAGI OPTIMIZAM: Prihod od mmWave spektra usporava

Autor Krunoslav Ćosić

U 2020. stopa rasta bila je oko 80 posto, čak i viša nego u 2019. godini

  Izvor: Shutterstock

Više od 100 telekomunikacijskih operatora širom svijeta ima pristup mmWave spektru za 5G te ulaže u ovu tehnologiju. Prema istraživanju Dell’Oro grupe rast prihoda usporio se u 2021. godini, u usporedbi s dvije prethodne godine. Rast prihoda za 5G mmWave tržište eksponencijalno je rastao i u 2019. i 2020., ali je usporio na 15 – 20 posto u 2021.

Stopa rasta u 2020. bila je oko 80 posto i znatno viša od one u 2019., no Stefan Pongratz iz Dell’Oro je istaknuo da je 2018. bila prva godina stvarnih prihoda od 5G mmWavea tako da ima puno prostora za rast prihoda.

 Dodjela spektra tijekom vremena za 2G, 3G, 4G i 5G mreže (Ericsson).jpg
Dodjela spektra tijekom vremena za 2G, 3G, 4G i 5G mreže
Izvor: Ericsson

Iako je stopa rasta prihoda u 2021. odražavala promjenu tempa za mmWave, Pongratz očekuje da će se tržišni uvjeti poboljšati u azijsko-pacifičkoj regiji u 2022. godini. Općenito, sjevernoamerička regija, koja uključuje zagovornike mmWavea kao što je američki operater Verizon, još uvijek ima lavovski udio na tržištu, prenosi Mobile World Live.

“Dok su ulaganja u mmWave New Radio uglavnom pozitivno iznenadila u odnosu na očekivanja iznesena prije tri do četiri godine, prihodi mmWave RAN-a bili su slabiji od onoga što smo zacrtali tijekom godine”, izjavio je Pongratz.

 Raspodjela frekvencijskih pojasa mmWave diljem svijeta (Ericsson).jpg
Raspodjela frekvencijskih pojasa mmWave diljem svijeta
Izvor: Ericsson

Ne bi trebalo biti zabrinutosti zbog usporavanja i implikacija za dugoročni poslovni slučaj i ovo više izgleda kao kratkoročna kalibracija koja odražava činjenicu da spektar ispod 6 GHz i dalje pruža najuvjerljiviju RAN ekonomiju. Ericsson je vodeći na tržištu dobavljača mmWave RAN opreme.

Prednosti mmWavea uključuju prijenos velikih količina podataka izuzetno velikim brzinama s niskom latencijom. Koristi se radiofrekventni opseg u rasponu od 24 GHz do 40 GHz. Međutim, njegov je domet mnogo ograničeniji od spektra nižeg pojasa i 5G mmWave će se obično primjenjivati na određenim mjestima poput događaja s većim brojem ljudi te na javnim površinama.

 Kapacitet i karakteristike pokrivenosti 5G radiofrekvencijskih raspona (Ericsson).jpg Izvor: Ericsson

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI