DRUŠTVENI MEDIJI U RUSIJI: Koje mreže Rusi najviše koriste? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

DRUŠTVENI MEDIJI U RUSIJI: Koje mreže Rusi najviše koriste?

Autor Igor Martić

Na vrhu je ruska mreža, ali Rusima su drage i zapadne mreže

 VKontakte (3).jpg Izvor: bigtunaonline / Alamy / Alamy / Profimedia

Sukob između zapadnih tehnoloških i medijskih tvrtki i Rusije dosegao je još jednu razinu eskalacije kada su Facebook, Twitter, nekoliko zapadnih medija kao i prethodno Apple i Nokia, a zatim i Microsoft odlučili blokirati svoje usluge i proizvode ruskim građanima, pokazuju podaci službe GlobalCheck, a prenosi Statista..

I Googleova trgovina aplikacijama postala je djelomično nedostupna u Rusiji, nije moguće koristiti Apple Pay i Google Pay za beskontaktno plaćanje, a Moskva spada među modernije svjetske gradove što se tiče digitalne infrastrukture i podrške.

Među pružateljima vijesti koji su sada nedostupni u Rusiji su web stranice BBC-ja i Deutsche Wellea na ruskom jeziku kao i ruska online prisutnost Radio Slobodne Europe koju financira SAD. Nezavisni ruski mediji također su bili pogođeni jer su se zabrane nastavile i nakon invazije Rusije na Ukrajinu prošlog tjedna.

 VKontakte (2).jpg
VKontakte
Izvor: Vadym Drobot / Alamy / Alamy / Profimedia

Rusija je prethodno usporila brzinu Twittera u zemlji i najavila mjere protiv Facebooka nakon što je dva ruska državna davatelja vijesti učinila nedostupnima u Europi i nastavila s etiketiranjem i provjeravanjem činjenica općenito o državnim medijima.

YouTube i TikTok također su se pridružili europskoj zabrani dvaju medija, RT-a i Sputnika. Twitter se oslanjao na slične značajke provjere činjenica dok je Google uklonio dva dotična prodajna mjesta iz svoje trgovine aplikacija i iz značajke Google vijesti. Apple je u međuvremenu zaustavio prodaju svojih proizvoda u Rusiji.

Podaci iz Statista Global Consumer Survey pokazuju koliko će Rusa biti pogođeno zabranama zapadnih društvenih medija. Godine 2021. 37 posto Rusa je reklo da koristi Facebook dok je samo 14 posto koristilo Twitter.

 VKontakte (1).jpg Izvor: Vadym Drobot / Alamy / Alamy / Profimedia

Ruska društvena mreža VKontakte ostala je najpopularnija u zemlji sa 73 posto Rusa koji su rekli da je koriste. Međutim, YouTube i Instagram također su bili popularni sa 68 posto i 59 posto Rusa koji tvrde da su njihovi korisnici.

 Odnoklasssniki.jpg
Odnoklasssniki
Izvor: Google Play Store

Na listi slijede Odnoklasssniki s udjelom od 42 posto, Facebook koristi 37 posto, a TikTok 35 posto Rusa. Na kraju liste je Moy Mir s 13 posto ruskih građana koji su rekli da su u 2021. godini koristili društvene medije. Anketa je provedena među Rusima u periodu između siječnja i prosinca 2021., na uzorku od 2049 osoba.

 Moy Mir.jpg
Moy Mir
Izvor: Moy Mir

U području tradicionalnih medija Europska unija zabranila je i TV kanale RT i Sputnik. Nedugo prije zabrane internetske veze od strane ruskih vlasti, BBC je ponovno aktivirao kratkovalni radio u Rusiji i Ukrajini oživljavajući uslugu koju je zbog velikog dometa mnogo teže ukloniti od tradicionalnog TV ili FM radija i nemoguće je blokirati poput internetskih vijesti ili društvenih medija.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI