SAVJETI ZA GMAIL Sačuvajte mailove od nepovratnih gubitaka | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SAVJETI ZA GMAIL Sačuvajte mailove od nepovratnih gubitaka

Autor Smartlife

Nikad više nećete brinuti zbog e-mailova

  Izvor: Profimedia

Alat omogućava da e-mailove lako sačuvate od nepovratnih gubitaka, a moguće je podesiti da se i novopristigle poruke redovno čuvaju.

Kada iz bilo kojeg razloga brišete neki e-mail račun ili samo želite sačuvati bitne poruke u slučaju da nešto krene naopako, možete iskoristiti Google Takeout opciju. Tu su i druge aplikacije koje mogu pružiti istu podršku za Gmail te da se iskoriste ukoliko je Takeout opcija blokirana.

Čuvanje mailova je pametan potez jer se s porukama može puno toga dogoditi nakon čega se nepovratno gube bitne informacije. Kako bi se aktivirala opcija Takeout potrebno je otići na myaccount.google.com i u „Privacy & personalization” kliknuti na “Manage your data & personalization”.

Nakon toga se dolazi na Google Takeout stranicu, a kako bi se skinule samo Gmail poruke neophodno je prvo kliknuti na “Deselect all” te zatim u okviru “Select data to include” označiti Gmail polje (isto vrijedi i za druge lokacije s kojih se preuzimaju podaci).

Kada se označi Gmail kvadratić pojavljuju se dvije opcije – “Multiple formats” koja nudi informacije o formatima u kojima će preuzeti podaci biti sačuvani te “All mail data included” koja služi za preuzimanje specifičnih kategorija.

Nakon toga se ide na dno stranice kako bi se kliknulo na “Next step” prekidač koji odmah preusmjerava na sekciju “Delivery method” gdje se nalaze opcije za skidanje – na primjer ona koja omogućava izbor hoće li se mailovi eksportirati samo jednom ili svaka dva mjeseca (što može potrajati do godinu dana) te one koje određuju tip i veličinu fileova. Na kraju je dovoljno kliknuti na “Create export”.

Preuzmite ili izvezite svoje Google podatke
Izvor: Youtube

Nakon svega navedenog počinje preuzimanje e-mailova, a korisnici se moraju naoružati strpljenjem jer sve može potrajati i po nekoliko dana. Tu su naravno i opcije “Cancel export” or “Create another export”, kojima se zaustavlja tekuće ili započinje neko drugo preuzimanje.