Osječka tvrtka kreće s razvojem ekosustava chip dizajna u Hrvatskoj | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

Osječka tvrtka kreće s razvojem ekosustava chip dizajna u Hrvatskoj

Autor Krunoslav Ćosić

Žele unaprijediti tehnologije pogleda iz prvog lica i udaljene stvarnosti

 Orqa FPV.Ctrl.jpg Izvor: Orqa

Orqa, osječki FERIT i zagrebački FER potpisali su Sporazum o suradnji na projektu dizajna specijaliziranog chipa za bespilotne sustave. Po prvi se put u Hrvatskoj razvija takav chip dizajn.

Složeni dizajn chipa kakav dosad nije postojao u Hrvatskoj, a među prvima je u svijetu, temelj je inicijative koja podrazumijeva zajednički rad stručnjaka, inženjera i akademske zajednice na istraživanju i razvoju tehnologija od strateške važnosti za digitalnu i otporniju Europsku uniju.

Orqa namjerava dizajnirati čip specijaliziran za besposadne sustave kao što su dronovi, vozila ili plovila, s mogućnošću nadogradnje autonomnim funkcionalnostima.

 Ivan Anušić, Gordan Gledec, Srđan Kovačević, Tomislav Matić i Dragan Vulin.jpg Izvor: Orqa

Trenutno ne postoje dovoljni inženjerski kapaciteti za takav dizajn. Iako taj kadar zasad nedostaje u Hrvatskoj, kroz ovaj projekt nastoji se graditi kapacitete i učiti inženjere kako bi pokrenuli razvoj ekosustava čip dizajna u Hrvatskoj u skladu s globalnim trendovima.

Sporazum potpisan s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek te s Fakultetom elektrotehnike i računarstva u Zagrebu ima ključnu ulogu uprav zbog nedostatka kadra.

 Potpisivanje Sporazuma.jpg Izvor: Orqa

Tvrtka Orqa je svjetski lider u području razvoja video-naočala za pilote dronova i vodeća regionalna tvrtka u industriji bespilotnih letjelica (dronova). Bavi se istraživanjem, razvojem, i prototipiranjem uređaja iz područja tehnologija pogleda iz prvog lica (FPV), udaljene stvarnosti (RR), prijenosa video signala i radio-komunikacije te proizvodnjom elektroničkih komponenata i uređaja, od kojih su najpoznatije video naočale za pilote dronova FPV.One.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI