POGLED UNATRAG Ovo su najviše piratizirani filmski naslovi u 2021. | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

POGLED UNATRAG Ovo su najviše piratizirani filmski naslovi u 2021.

Autor Smartlife

Skoro svi filmovi s liste u nekom su trenutku bili legalno online

 Piratstvo filmovi (2).jpg Izvor: Millenius / Alamy / Alamy / Profimedia

Njemački redatelj Werner Herzog je na jednom predavanju u 2019. godini govorio o filmskom piratstvu te je tom prilikom opisao kao najuspješniju formu distribucije, nakon što je jedan kolega prokomentirao da je do njegovih filmova mogao doći samo preko ilegalnih piratskih siteova. Sigurno je da se oni čiji su filmovi u vrhu liste najviše piratiziranih tijekom 2021. godine s tim ne bi složili.

Herzog je do kraja spomenutog predavanja rekao da mu piratstvo ipak pomalo smeta jer bi htio svojih filmova nešto i zaraditi, ali je istaknuo da, ako je u nekoj zemlji to jedini kanal za pristupanje filmovima nekog autora, onda on to podržava.

Filmovi su danas dostupniji nego prije zahvaljujući streaming servisima pa legalni kanali za gledanje postoje, ali nisu besplatni. Građani širom svijeta ipak žure na piratske stranice kako bi neki novi film pogledali što prije.

Vjerovalo se da će streaming servisi i lakši pristup sadržajima smanjiti želju za piratskim kopijama, ali se to nije dogodilo. Piratstvo je postalo popularnije nego ikada prije pa se gledatelji sve više okreću piratskim web stranicama za direktno emitiranje sadržaja, ali i torrenti bilježe nesmanjenu popularnost.

 Piratstvo filmovi (1).jpg Izvor: Millenius / Alamy / Alamy / Profimedia

Zanimljivo je da su skoro svi filmovi s liste najviše piratiziranih tijekom 2021. godine u nekom trenutku bili legalno online. To znači da distributeri imaju veći rizik kada neki naslov istovremeno objave i na streaming servisima i u kinima jer je piratima lakše film „skinuti“ s neke online lokacije. Vlasnici kina kritiziraju ovu strategiju i kažu da piratstvo uništava prihode s blagajni.

Od početka pandemije neki od najvećih naslova su se istovremeno pojavili i u kinima i online. Tjedne liste najviše piratiziranih filmova koje pravi TorrentFreak su pokazale koliko to škodi industriji jer su filmovi koji su se našli na nekom streaming servisu vrlo brzo dospjeli na vrh liste – Mortal Kombat je izašao i u kinima i na HBO Max, Godzilla vs. Kong također, Black Widow na velikom platnu i platformi Disney+.

Marvel Studios’ Black Widow
Izvor: Youtube

Upravo je film Black Widow na vrhu liste onih koji su tijekom 2021. godine prednjačili u broju ilegalnih preuzimanja (Marvel je opet najviše stradao), a prate ga Wonder Woman 1984 i The Suicide Squad.

Top 10 filmova koji su u 2021. vladali torrentima:

1. Black Widow
2. Wonder Woman 1984
3. The Suicide Squad
4. Godzilla vs. Kong
5. Justice League (Snyder Cut)
6. Tenet
7. Cruella
8. Fast and Furious
9. Jungle Cruise
10. Soul

TorrentFreak pravi i tjedne liste filmova koji se najviše preuzimaju preko ilegalnih stranica, a evo kako spisak izgleda pred kraj 2021. godine:

1. The Matrix Resurrections
2. Spider-Man: No Way Home
3. Resident Evil: Welcome to Raccoon City
4. Venom: Let There Be Carnage
5. Don’t Look Up
6. No Time to Die
7. Encanto
8. Dune
9. The Last Duel
10. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI