STIŽE RJEŠENJE Svoj stari laptop možete koristiti još barem 5 godina | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

STIŽE RJEŠENJE Svoj stari laptop možete koristiti još barem 5 godina

Autor Smartlife

Kada vam procesor i grafika zastare postoji li kakvo rješenje?

 IBM-Lenovo-ThinkPad-T60-laptop.jpeg Izvor: Lenovo

Jedno od ograničenja laptopa s kojim se morate pomirite je nemogućnost zamjene osnovnih komponenti pa vam procesor i grafika zastare nemate izbora nego kupiti novi model.

Serija ThinkPad je među prvima uvela mnoge inovacije na svoje uređaje poput magnezijskog kućišta i specijalnog heksagonalnog dizajna koji omogućuje veliku čvrstoću, AccuType tastature, TrackPoint itd.

 Lenovo ThinkPad.jpeg Izvor: Marko Čavić

Integracija

Međutim, zastari li hardver u laptopu tu vam ni ThinkPad ne može pomoći. Kako bi omogućili prenosivost i male dimenzije proizvođači laptopa maksimalno integriraju komponente svojih uređaja. Bez obzira koliko sve vezani (na primjer) za svoj ThinkPad iz 2015. godine, njegov procesor je postao previše spor za današnje moderne aplikacije, a raspoloživa memorija se već odavno ne može boriti s više od pet otvorenih Chrome tabova.

Ne prave ih kao nekad

Ono što je još simptomatično za starije laptope je kao da su napravljeni da traju duže nego današnji, moderni uređaji. Očigledno su nekadašnji ThinkPad laptopi izrađivani s više pozornosti i prolazili kompleksnije testove izdržljivosti nego što je to danas pa ne čudi što su neki korisnici i dalje vezani za svoje desetak i više godina stare prijenosnike. Problem s tom povezanošću je što je hardver tih prijenosnih računala često zastario i ne može se više koristi ni za šta osim za surfanje, i to s maksimalno dva ili tri taba.

 ThinkPad-Yoga-1.jpg Izvor: Lenovo

Iako su ThinkPad laptopi korišteni na Internacionalnoj svemirskoj stanici, posebno mega popularni T60 i T61 modeli iz 2006. godine i danas su jedni od najboljih ikada napravljenih. Oni su bili posljednja generacija koja je imala IBM logo i klasične prepoznatljive elemente kao 4:3 ekran i infracrveni port.

Ukoliko ste posjedovali ili i dalje posjedujete jedan od ovih laptopa obradovat će vas vijest o kampanji prikupljanja sredstava za projekt zamjenske matične ploče za T60/T61 laptope kako bi im se udahnuo novi život. Nova matična ploča je nazvana T700 i trenutno se nalazi u fazi prototipa, s planiranom serijskom proizvodnjom zakazanom za prvi dio 2022. godine, ukoliko bude prikupljeno dovoljno sredstava.

Moderni hardver

Izrada matične ploče za moderni laptop je komplicirana, a izrada matične ploče za 15 godina stari model je još kompliciranija, ali je zato i impresivnije što je netko uopće uspio napraviti funkcionalni prototip. T700 ima Core i7 1165G7 CPU 11 generacije, dva RAM slota za do 64 GB DDR4-3200 memorije, ali i USB-A i USB-C portove, s dva M.2 slota za SSD-ove i 6 Gb/s SATA interfejs za proširenje skladišnog prostora.

EDP 1.4 podrška omogućuje ekran rezolucije 4K, a tu je i Thunderbolt 4 podrška za najsuvremenije konekcije. Moguće je koristiti i modernije ekrane, kompatibilnost je idealna za 15’’ 4:3 T60 model (da, nekada su laptopi imali 15’’ ekran, a ne 15,4 ili 15,6 inča) dok T60 i T61 s 4:3 ekranom, kao i T60 i T61 sa 16:10 14,1’’ i 15,4’’ ekranima zahtijevaju male modifikacije kućišta.

Naravno, možete koristiti i postojeće ekrane, ali i zamjenske, modernije LED modele koji su kompatibilni s vašim kućištem. Za sada postoji ograničenje za Thunderbolt koji radi samo u USB-C načinu zbog problema s kompatibilnošću, ali će sve to biti riješeno kada se implementira corebook open-source firmware na T700 platformu.

Voljeli ovakve projekte ili ne svatko od nas je nekad u životu bio vezan za neku stvar koja ga je jako dobro služila, ali je bio prinuđen promijeniti jer ju je pregazilo vrijeme. Laptopi nisu izuzetak i zato podržavamo svaku inicijativu ovog tipa, posebno kada mogu smanjiti količinu elektronskog otpada.

 Lenovo-Logo-1.jpg Izvor: Lenovo

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI