KAMERE U TELEFONIMA: U kakvom su odnosu veličina senzora i kvaliteta slike? | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

KAMERE U TELEFONIMA: U kakvom su odnosu veličina senzora i kvaliteta slike?

Autor Krunoslav Ćosić

Veliki senzor u pametnom telefonu itekako utječe na kvalitetu slike, ali nije to prednost uvijek i u svim uvjetima

 Xiaomi-13-Pro-8-.jpg Izvor: Xiaomi

Foto senzori od jednog inča nisu česti u pametnim telefonima, a u ovoj je godini predstavljeno samo nekoliko modela. Iako se i prije nekoliko godina pokušalo s velikim senzorima, oni se nisu pokazali pretjerano dobrima, kad se pogleda finalni rezultat, nakon okidanja.

Inženjeri Dxomarka objašnjavaju kako veliki senzor glavne kamere utječe na kvalitetu slike fotografija na uređaju. Nedavno su proizvođači pametnih telefona kao što su Honor, Oppo, Vivo i Xiaomi komunicirali o upotrebi velikih senzora, takozvanih "1-inčnih senzora" u svojim pametnim telefonima. Pomaže li veliki senzor poboljšati kvalitetu slike?

 Veličina senzora u pametnim telefonima.jpg Izvor: DxoMark

Senzor od 1 inča zapravo se ne odnosi na senzor veličine 1 inča. Porijeklo ovog izraza seže u dane kada se video snimao kroz cijevi vanjskog promjera od 1 inča i dijagonale od 16 mm. Ovaj broj treba tumačiti kao ekvivalent cijevi video kamere od 1 inča. U specifikacijama pametnog telefona koje dostavljaju proizvođači veličine senzora često se izražavaju kao dijelovi cijevi video kamere od 1 inča.

Primjetno je da su proteklih godina proizvođači pametnih telefona povećavali veličinu senzora kako bi poboljšali osjetljivost na svjetlost. Veći svjetlost znači više svjetla na senzoru te samim time i bolju osvijetljenost.

Dxomark navodi kako je Apple udvostručio veličinu površine osjetljive na svjetlo između iPhonea 12 Pro Max i iPhonea 15 Pro Maxa dok Oppo Find X6 Pro ima dvostruko veću površinu u usporedbi s iPhoneom 15 Pro Max.

 Prodaja Android telefona s 1-incnim foto senzorom, u milijunima, Counterpoint.jpg
Prodaja Android telefona s 1-inčnim foto senzorom, u milijunima
Izvor: Counterpoint

Koje su glavne prednosti velikog senzora? Na fotografijama i videima koji se snimaju pri slabom osvjetljenju može se vidjeti najveći jaz u kvaliteti između malih i velikih senzora. Veliki senzori imaju veću površinu izloženu svjetlu, što im omogućuje da uhvate više fotona.

Više fotona znači više signala, čak i pri slabom osvjetljenju. Stoga, povećanje veličine senzora omogućuje bolje performanse pri slabom osvjetljenju, a noćna fotografija je situacija u kojoj veliki senzor može pomoći u kvaliteti slike.

Postoje i potencijalna ograničenja te bi veliki senzor uparen s lećom s velikim otvorom blende mogao biti idealan za portrete i snimanje pri slabom osvjetljenju. Istovremeno, veliki senzor nije idealan za fotografije gdje je potrebna velika dubinska oštrina, poput pejzažne fotografije ili grupne fotografije.

 Sony Xperia PRO-I.jpg
Sony Xperia PRO-I
Izvor: Sony

Moderni pametni telefoni koriste svijetle leće, s otvorom blende često ispod f/2.0. Ovo, u kombinaciji s velikim senzorima proizvodi malu dubinsku oštrinu, što je raspon udaljenosti u kojoj je osoba ili objekt u fokusu. Što je dublja oštrina telefonu lakše je pronaći pravi fokusni plan. To može utjecati na stabilnost autofokusa.

Osim veličine senzora, postoje i drugi mogući načini za optimizaciju uređaja i povećanje kvalitete slike fotografije pametnog telefona, bez korištenja većih senzora.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI