SLJEDEĆA GENERACIJA: Apple iPhone 16 Pro podržavat će 5G Advanced | Smartlife HR

Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete ubaciti do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste potrošili pet minuta vašeg potpuno beznačajnog vremena, na potpuno besmislenu radnju slanja ovog teksta. Budite sigurni da se on najverovatnije neće nikad pojaviti u medijima jer niti imamo vremena niti imamo želju da se bavimo. vašim glupostima.

Ostalo

Upišite pojam u tražilicu i pritisnite ENTER

SLJEDEĆA GENERACIJA: Apple iPhone 16 Pro podržavat će 5G Advanced

Autor Krunoslav Ćosić

Izgleda da će Apple od sljedeće generacije iPhonea promijeniti svoju strategiju

 Qualcomm Snapdragon X75 5G Advanced Modem-RF (6).jpg Izvor: Qualcomm

Među iPhone modelima postoje bitne razlike, ali neke značajke su iste – do sada je Apple obično koristio isti Qualcommov modem na svim modelima, za svaku generaciju iPhonea, isključujući jeftiniji iPhone SE.

Ako se ovo dogodi bit će to promjena u strategiji tvrtke – planiraju za sljedeće iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max koristiti Qualcommov Snapdragon X75 modem, što bi značilo kako će biti razlike s modelima iPhone 16 i iphone 16 Plus.

Ugradi li Apple u sljedeće iPhone 16 modele Qualcommov najnoviji mobilni modem to će omogućiti brže i energetski učinkovitije 5G povezivanje telefona s mrežom. Slabiji modeli bi zadržavanjem modema Snapdragon X70 bili u nešto slabijem položaju pred Pro modelima.

Qualcomm je Snapdragon X75 najavio u veljači 2023. Modem ima poboljšanu agregaciju nositelja i druga tehnološka poboljšanja za brže 5G brzine preuzimanja i prijenosa, u usporedbi s X70, a kombinirani mmWave i sub-6GHz 5G primopredajnik modema zauzima 25% manje prostora na tiskanoj ploči i troši do jedne petine manje energije. Modem omogućuje brzine prijenosa podataka od 10 Gb/s u downloadu te do 3,5 Gb/s u uploadu.

 Qualcomm Snapdragon X75 5G Advanced Modem-RF (2).jpg Izvor: Qualcomm

Još je bitnije za istaknuti kako Snapdragon X75 podržava najnoviji "5G Advanced" standard. Predstavlja to sljedeću 5G fazu, a to je i evolucija prema 6G mrežama. Uz to, 5G Advanced će uključivati poboljšanja umjetne inteligencije i strojnog učenja kako bi se ostvarile poboljšane performanse 5G-a. Očekuje se proširenje novih značajki na dodatne vrste uređaja.

Vratimo li se u prošlost sjetit ćemo se kako je Apple s modelom iPhone 6s iz 2015. godine uveo LTE Advanced. Istovremeno, ne stišavaju se priče kako još od 2018. godine Apple radi na vlastitom 5G modemu za iPhone modele, ali se projekt navodno suočio s razvojnim izazovima.

Zbog toga se ne očekuje da pojavljivanje modema prije 2025. godine ili kasnije. Pitanje je i hoće li se ikada ta ideja ostvariti. Apple je inače produžio ugovor o 5G modemu s Qualcommom do 2026. godine. Do predstavljanja sljedeće generacije iPhone 16 modela ostaje još jako puno vremena, trebalo bi to biti 10. rujna 2024. godine.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI